Kazakistan’da LPG zamlarına yapılan çifte zam vatandaşları ayağa kaldırdı. Günlerdir süren gösteriler üzerine Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede devam eden gösterilerle ilgili açıklama yaptı. Tokayev, “Kolluk kuvvetlerine ve orduya, teröristlere karşı uyarı yapmadan öldürmek için ateş açma emri verdim” dedi.
Kazakistan’da yetkililer, Almatı’daki protestolara yapılan müdahalelerde “26 silahlı suçlunun” öldürüldüğünü açıkladı. Gözaltına alınan kişi sayısının ise 3 binden fazla olduğu duyuruldu.
RUS ASKERLER ULAŞTI
BBC Türkçe’nin aktardığına göre Rusya’nın öncülüğündeki birlikler, Kazakistan’da akaryakıt zammına karşı başlayıp, hükümet karşı eylemlere dönüşen protestoların bastırılmasına yardımcı olmak için ülkeye ulaştı.
Ülkenin içişleri bakanı, “şehrin kontrolünü geri almak” için çatışmalarda 18 güvenlik gücünün de öldüğünü kaydetti. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede anayasal düzenin büyük ölçüde sağlandığını söyledi.
Tokayev “terörist” olarak nitelendirdiği kişilere yönelik operasyonların süreceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Kasım Cömert ülkedeki son durum ve operasyonlara yönelik bilgi verdi. Tokayev, “Terörle mücadele operasyonu sürüyor. Güvenlik güçleri sıkı çalışıyor. Ülkenin tüm bölgelerinde anayasal düzen büyük ölçüde yeniden sağlandı. Bölge yetkilileri durumu kontrol ediyor. Ancak teröristler hala silah kullanıyor, vatandaşların mülkiyetine zarar veriyor. Bu nedenle teröristler tamamen etkisiz hale getirilene kadar terörle mücadele eylemleri sürdürülmeli” diye konuştu.
Tokayev Çarşamba günü devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında, Rusya’nın önderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden (CSTO) eylemlerin bastırılması için destek istemişti. Örgütte, Rusya, Kazakistan, Belarus, Tacikistan ve Ermenistan yer alıyor. CSTO askerlerin bir barış gücü olduğunu ve resmi ve askeri kurumları koruyacaklarını açıkladı.
NTV Televizyonu’na konuşan Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, “Anayasal düzen sağlandı, Türk vatandaşlarının güvenliğiyle ilgili problem yok” dedi. Saparbekuly, Kazakistan’da tüm havalimanlarında kontrolün tekrar sağlandığını söyledi ve ülkelerinde yaklaşık 2 bin 500 barış gücü askerinin görev yapacağını açıkladı.
ABD YAKINDAN İZLİYORUZ DEDİ
ABD Dışişleri Bakanlığı ise Rus birliklerinin konuşlandırılmasını yakından izlediklerini açıkladı. Bir Sözcü “ABD ve açıkçası tüm dünya, insan hakları ihlalleri olup olmadığını izleyecek. Biz de Kazak kurumlarının ele geçirilmesini uzanabilecek hamleleri de izliyor olacağız” dedi.
BM, ABD, İngiltere ve Fransa da tüm taraflara itidal çağrısı yaptı.Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan konuşan 58 yaşındaki inşaat işçisi Saule, güvenlik güçlerinin eylemcilere ateş açtığını söyledi ve “Ölümleri gördük. Aniden 10 kadar kişi öldü” dedi.
Kazakistan’da Telegram, Signal ve WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamaları kullanılamıyor.Eylem haberlerinin yer altığı iki internet sitesi kapatıldı. Gösterilerin başladığı petrol zengini Mangistau bölgesindeki Zhanaozen kentinde 2011 yılında, güvenlik güçleri, maaşlarının artırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle greve giden petrol işçilerinin eylemine müdahale etmiş, 14 kişi yaşamını yitirmişti.
Bu müdahalenin, Kazakistan’ın 1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazanmasından sonra ülkede yaşanan en kanlı olay olduğu bildiriliyor.
PROTESTOLAR NASIL BAŞLADI?
Eylemleri tetikleyen petrol zengini Mangistau’da LPG fiyatlarına zam yapılması oldu. Mangistau başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde motorlu araçların yüzde 90’dan fazlası LPG ile çalışıyor.
Serbest Görüş:
dRusya liderliğindeki KGAÖ Kazakistan’a asker gönderiyor
dTHY, Kazakistan seferlerini 9 Ocak’a kadar iptal etti
Doğal kaynaklar açısından zengin olan ülke, ihracat karşılığı daha fazla kâr ettiği gerekçesiyle hidrokarbon ürünleri yurt dışına pazarlıyor ve bu da ülke içinde fiyatların artmasına yol açıyor.
Hükümetin eylemcilerin istekleri doğrultusunda fiyatları düşürmesine karşın, protestolar sürdü.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***