Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin (ÇGD) 2021 yılı raporuna göre; 179 dava kapsamında 219 gazeteci yargılandı; 75 gazeteci saldırıya uğradı ve 32 gazeteci gözaltına alındı. ÇGD, “Kimsenin; gazeteciliği, halk adına gözcülük yapma sorumluğundan ve etik ilkelerinden kopartarak mikrofondan bile değersiz hale düşürmesine seyirci kalmayacağız. Buna alet olanları da hiçbir zaman unutmayacağız” açıklamasını yaptı.
ÇGD, 2021 “Medya İzleme Raporu”nu yayımladı. Raporda yer alan veriler şöyle:
“2021 yılında gazeteciler ve basın kuruluşlarına ilişkin 179 dava görüldü. Bu davalarda 219 gazeteci yargılandı. Bazı gazeteciler birden çok davada hâkim karşısına çıktı. Yargılamalar neticesinde mahkûm olan gazetecilere, 48 yıl 11 ay hapis cezası verildi.
32 gazeteci gözaltına alındı. Gazeteciler, başta siyasiler olmak üzere çeşitli kesimler tarafından 27 kez tehdit edildi.
Çoğunluğu toplumsal olayları takip sırasında 75 gazeteci saldırıya uğradı, darp edildi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 2021 yılında ulusal kanallara toplam 74 ceza kesti. Cezaların 24’ü Halk TV, 22’i Tele 1, 16’sı FOX TV, 8’i KRT, 4’ü Habertürk’e verildi. Cezaların parasal miktarı, yaklaşık 22 milyon lirayı buldu. İktidar yanlısı yayın yapan A Haber, Ülke TV, Kanal 7, TV-Net, CNN Türk ise, yılı cezasız kapattı.
Raporda şu değerlendirmede bulunuldu:
‘TOKATLI SALDIRI, ‘HOLDİNG GAZETECİLİĞİ’NİN MESLEĞİMİZE YÖNELİK SUÇ KAYITLARINDAN BİR YENİSİ’
“Yılın neredeyse her gününü ya bir yargılama ya bir saldırı ya da tehditle geçiren meslektaşlarımız ve mesleğimiz, Aralık ayında ayrı bir çirkinliğe şahitlik etti. Uzun yıllardır Ankara’da gazetecilik yapan, son olarak Ciner Medya Grubu Ankara Temsilciliğini yürüten Muharrem Sarıkaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i konut ettiği canlı yayınlanan programda, İhlas Haber Ajansı (İHA) kameramanı Ahmet Demir’i tokatladı. Kamera arkası görüntülerin kamuoyuna yansımasıyla ortaya çıkan tokatlı saldırı, ‘holding gazeteciliği’nin mesleğimize yönelik suç kayıtlarından yeni bir tanesi oldu. Raporda, ‘Muharrem Sarıkaya’nın tokadı; holding gazeteciliği’nin, emekçi gazeteciliğe şiddetidir’ başlığıyla işlediğimiz tokattan çıkarılması gereken birçok sonuç olduğu kuşkusuzdur. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in tokat esnasında hiçbir şey olmamış gibi konuşmasına devam etmesi ise izahı çok da mümkün olmayan bir ayıptır.
‘GAZETECİLİK, FİGÜRAN KONUMUNA DÜŞÜRÜLDÜ’
Geçen ay yaşanan başka bir olay, AKP iktidarının basın özgürlüğü korkusunu net olarak bir kez daha ortaya çıkardı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 6 Aralık 2021’de ziyareti öncesi İstanbul Atatürk Havaalanında düzenlediği basın toplantısında, herkesin gözünün önünde bir tiyatro oyunu sahnelendi. Sahnedeki başrol oyuncusu her zamanki gibi Recep Tayyip Erdoğan’dı, mesleğimiz gazetecilik ise ne yazık ki birileri tarafından figüran konumuna düşürüldü. Kimin hangi soruyu soracağı daha önceden belirlenmişti. Yeniçağ gazetesi, sorulacak sorularla kimlerin soru soracağını basın toplantısından birkaç dakika önce yayınladığı haberle duyurdu. Yeniçağ’ın haberi doğru çıktı ve iktidar güdümünde yayıncılık yapan basın kuruluşlarında çalışan basın mensuplarının alındığı toplantıda, ‘belirlenen muhabir’ler, ‘belirlenen soru’lar yöneltti.
‘MİKROFONDAN BİLE DEĞERSİZ HALE DÜŞÜRMESİNE SEYİRCİ KALMAYACAĞIZ’
İktidarların, gazetecilik ve soru kâbusu bir düzeye kadar anlaşılır. Buna karşın gazetecilerin, mesleklerinin içinin boşaltılmasına, kimliksizleştirilmelerine, sonra da yok sayılmalarına yol açacak bu ve benzeri tiyatro oyunlarında yer alması ise hiç ama hiç anlaşılır değildir. Hiçbir gerekçe de bunu haklı gösteremez. Kimsenin; gazeteciliği, halk adına gözcülük yapma sorumluğundan ve etik ilkelerinden kopartarak mikrofondan bile değersiz hale düşürmesine seyirci kalmayacağız. Buna alet olanları da hiçbir zaman unutmayacağız.” (ANKA)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***