Dolar kuru yeni yılın ilk ayında sakinliğini koruyor. Döviz piyasalarındaki hareketsizliği değerlendiren ekonomist Güldem Atabay, “TL’nin kamu marifetiyle baskı altında olduğu izlenimi veren bir seyir var” dedi.
“İhracat gelirlerinden yüzde 25 alarak, şirketler kesimini döviz satışına ‘ikna ederek’ ve artacak turizm geliri beklentisi ile kamu bankalarına paslandığı anlaşılan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri ile bir yere kadar yol alınabilir” diyen Atabay, bir de TCMB’den faiz indirimi gelirse bahar aylarında TL’de farklı bir resimle karşılaşılabileceğini kaydetti.
Sözcü gazetesinde yer alan habere göre Atabay, “Ekim-Aralık 2021 döneminde olduğu kadar hızlı değer kaybetmese de, ufukta TL’nin yolu istikrar olarak görünmüyor” diye konuştu.
Atabay, “Enflasyonun TCMB’nin de itiraf ettiği şekilde en az yüzde 55’lere kadar çıkacağı bir ortamda yüzde 14 politika faizi ile oluşan derin negatif reel faizde matematik bilen kimse TL’yi tercih etmez” ifadelerini kullandı.
Atabay, “Kaldı ki, döviz mevduatlarında çözülme anlamlı değil, Kur Korumalı Mevduat’ı (KKM) deneyen tasarruf sahipleri de aslında dolara endeksli getiri vaadiyle bu işi yapıyorlar ki buna da dolarizasyonun devamı demek gerekir. Dolayısıyla KKM’de ‘liralaşma’ açısından başarı beklemek mümkün değil” dedi.
ÖVÜNÜLECEK BİR DURUM DEĞİL
Bankaların müşterilerini ikna etmek için baskı altında olduğuna işaret eden Atabay, sistemin kalıcı olmasının zor olacağını kaydetti.
Atabay, Merkez Bankası’nı devreden çıkaran bir ekonomi modelinin yabancı yatırımcı tarafından nasıl karşılanacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Dünyanın hiçbir yerinde enflasyonu bu kadar yüksek bir ülkenin merkez bankasının devre dışı bırakılmasıyla, başka ifadeyle para politikasının olmayışıyla övünülmez. Gülerler ve yatırım gelmez. Bakan Nureddin Nebati, Londra toplantılarında gerçekle yüzleşecektir.”
LİRALAŞMADAN NE KAST EDİLDİĞİNİ ANLAMAK ZOR
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıkladığı ‘liralaşma stratejisi’ne de değinen Güldem Atabay, “Liralaşmadan ne kast edildiğini anlamak zor. Türkiye’de tasarruf yapanların Türk Lirası tutmasının teşvik edilmesi, toplam mevduatlar içinde TL’nin payının artırılması TL’de istikrar ve güven sağlamaktan geçiyor. Bunun yolu da elbette öncelikle sürdürülebilir seviyede düşük enflasyon oranı elde etmek. Diğer makroekonomik politikalarla destekleyerek güven ortamını sağlamak. AKP ekonomi yönetimi içinde özellikle 2018 kur krizinden bu yana böyle politikalar izlenmiyor” ifadelerini kullandı.
Uzmanlar enflasyon raporunu değerlendirdi: TCMB’nin ‘Liralaşma Stratejisi’ gündem oldu
TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun enflasyon raporu sunumunda söylediği ‘Liralaşma Stratejisi’ni ekonomistler değerlendirdi: Siz liralaştırdıklarımızdan mısınız?
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***