Dersim’in Pülümür ilçesinde bağlı Harşiye (Kovuklu) köyünün 1992 yılında “güvenlik” gerekçesiyle boşaltılması sonucu göç etmek zorunda kalan yurttaşlardan 52 yaşındaki Kazım Yıldız, aradan 20 yıl geçtikten sonra yeniden yaşadığı yere geri dönerek, yeni bir yaşam kurdu.
2002’de geldiği köyünde bulunan yıkık evlerden birisini onararak, buraya yerleşen Yıldız, ardından köyün muhtarı olarak seçildi.
Ancak bu görevi uzun sürmedi. 2014 yılında bir “tanığın” iddiaları üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırıldı. Yıldız, bunun üzerine geçimini sağlamak için arıcılık ve hayvancılığa yöneldi.
Hayvanları Dersim’deki yaylalarda besleyen 3 çocuk babası Yıldız, bu aralar ekonomik krizin etkisini yaşıyor. Yıldız ailesi, artan yem, saman ve mazot fiyatları nedeniyle beslediği hayvanları satma noktasında geldi.
‘TEK GEÇİM KAYNAĞIMIZ HAYVANCILIK AMA GEÇİNEMİYORUZ’
Aldıkları krediyle 150 koyun aldıklarını aktaran Yıldız, zamlar nedeniyle hayvanlara yem almakta zorlandıklarını ifade etti. Yaşadığı süreci “çok kötü günler” olarak nitelendiren Yıldız, 150 koyuna bakmak için 5 ton arpa gerekli olduğunu ancak 2 ton alabildiklerini söyledi.
“Arpanın tonu 5 bin TL olmuş. Üreticiler olarak kötü durumdayız. Her şey bu kadar pahalı iken yaptığımız iş kurtarmıyor” diyen Yıldız, “Zamları biz köylüler iliklerimize kadar yaşıyoruz. Unun torbasını 400 liraya alıyoruz. Eski tüplü bir arabam var. Eskiden tüpünü 150 liraya dolduruyorduk, şu an 350 lira. Tek geçim kaynağımız hayvancılık ama geçinemiyoruz” şeklinde dert yandı.
‘TRAKTÖRÜMÜ SATMAK ZORUNDA KALDIM’
Söz konusu durum karşısında kendilerinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Üreticilere destek sağlanması gerekiyor. Arpa, saman, mazot desteği sağlanmalı. Çiftçi 14 liradan mazot alamaz. Düşünün traktörümü satmak zorunda kaldım. Çünkü zarara giriyoruz. Aldığımız kredileri ödeyemediğimiz için de sürekli yapılandırıyoruz” diye belirtti.
Üniversite mezunu olan çocuğunun iş bulamaması nedeniyle hayvancılık yapmaya başladığını kaydeden Yıldız, şöyle devam etti:
“Kazanamadığımız için oğlum hayvancılığı bırakacağını ve ilk fırsatta yurt dışına çıkacağını söylüyor. Hayvanımıza bakamıyoruz, kuru samanla hayvanları doyurmaya çalışıyoruz. Ahırımız 500 baş hayvanlık kapasiteye sahip ancak 150 tane hayvan var.” (MA)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***