Kemal Kurkut, 21 Mart 2017 yılında Diyarbakır’da Nevruz kutlamalarında polis kurşunuyla öldürülen üniversite öğrencisi. Üç yılın ardından Kemal Kurkut’u öldüren polis memuru yargılandığı davada beraat etti. Peki, Kemal Kurkut kimdir, nasıl öldü? Ailesinin diğer bireyleri ne durumda?
Kemal Kurkut, aslen Adıyamanlı dört çocuklu bir Alevi ailenin en küçük çocuğu olarak hayata gözlerini açtı. Kurkut, Malatya Battalgazi’de doğup büyüdü. Kurkut, ilkokula giderken babasını kanserden kaybetti. Annesi işçilik yaparak kardeşlerini büyüttü. En büyük ağabeyi Ercan Kurkut İnönü Üniversitesi’nde okurken gözaltına alınıp bir süre tutuklu kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra devam eden davasından ceza alınca Almanya’ya iltica etti. Batman’da öğretmenlik yapan ağabeyi Ferhat Kurkut ise Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile mesleğinde ihraç edildi.
Kemal Kurkut, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü’nde okuyordu. Öldüğünde 23 yaşındaydı. Kemal Kurkut, Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşen Tren Garı patlamasından yara almadan kurtulmuş ancak gönlü yara almıştı.
Serbest Görüş:
d
Polis kurşunuyla öldürülmüştü: Kurkut’un ‘katil zanlısı’ beraat etti
d
Polis kurşunuyla öldürülmüştü: Kurkut’un ‘katil zanlısı’ beraat etti
d
Polisin öldürdüğü Kemal Kurkut mezarı başında anıldı
d
Polisin öldürdüğü Kemal Kurkut mezarı başında anıldı
d
Kemal Korkut cinayetinde şok delil: Adamı vurmaya gerek yok ki…
d
Kemal Korkut cinayetinde şok delil: Adamı vurmaya gerek yok ki…
Malatya’ya döndükten sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı ve psikolojik tedavi gördü. Bu patlama sonransında Kemal Kurkut’un yüzü hiç bir zaman gülmedi.
İrfan Aktan, Kemal Kurkut’la ilgili yazdığı bir yazısında teyzesinin aileyle ilgili şu ifadelerine yer verdi: “Ablamın dört erkek çocuğu vardı. Kemal beş yaşındayken babası kanserden vefat etti. Annesi kayısı bahçelerinde çalışarak bu çocukları okuttu. Elazığ’da üniversite okuyan abisi Ercan, katıldığı bir öğrenci olayından sonra gözaltına alındı. Daha sonra da hapis cezası çarptırılınca Almanya’ya kaçmak zorunda kaldı. Diğer abisi öğretmendi. İhraç edildi. Ablam nerede iş bulduysa orada çalıştı, nerede ev bulduysa orada yaşadı yıllarca. Dört çocuğunu öyle büyüttü. Bir sefer yanımda saydı, 13 tane ahırı temizleyip ev diye oturdu.”
Kemal Kurkut, vurulmadan önce DİHA Muhabiri Abdurrahman Gök tarafından çekilen fotoğrafındaki kareyle tanındı. Polis önce kamuoyuna olayı farklı şekilde anlattı. Abdurrahman Gök’ün fotoğrafı sonrasında olayın nasıl olduğu ortaya çıktı.
Serbest Görüş:
Diyarbakır 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti, Kurkut’un katil zanlısı sanık polis Y.Ş. hakkında beraat kararı verdi. Bu karar eleştirilere yol açtı.
İyi değiliz inanın. Bu sefer yanılmak isterdik.Fakat malesef yanılmadık. İnsan kendisini çaresiz hissediyor. Nefes almakta güçlük çekiyoruz. pic.twitter.com/NV3gteWDqa
— Ercan Kurkut (@heviamara) November 17, 2020
Kemal Kurkut’un ağabeyi Ercan Kurkut, mahkemenin kararı sonrası Twitter’dan yaptığı paylaşımda “İyi değiliz inanın. Bu sefer yanılmak isterdik.Fakat malesef yanılmadık. İnsan kendisini çaresiz hissediyor. Nefes almakta güçlük çekiyoruz” yorumunda bulundu.
İSTİNAF “SALDIRGAN EYLEMCİ” DEDİ, KARARI BOZDU
Davada yaşanan son gelişme ise İstinaf Mahkemesi’nin verdiği bozma kararı oldu. Newroz kutlamaları sırasında polisler tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut’un ailesinin, “hizmet kusuru” gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı hakkında açtığı davada verilen 256 bin TL maddi ve manevi tazminat kararı bozuldu. Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi 3’üncü İdari Dava Dairesi, Diyarbakır 3’üncü İdare Mahkemesi’nin idareyi sorumlu ve kusurlu bularak verdiği tazminat kararını, ailenin aleyhine bozdu.
İstinaf, Kurkut’un öldürülmesinin “yasal sınırlar içinde kaldığını” belirterek, bunu da “2559 sayılı Polis Vazife Salahiyetleri Kanunu” ile İçişleri Bakanlığı tarafından 19 Mart 2017’de il emniyet müdürlüklerine gönderilen ve “koşulların oluşması durumunda tereddütsüz silah kullanma” yetkisi veren genelgesine dayandırdı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***