Türkiye Barolar Birliği (TBB) seçimlerinden başkanlığı Erinç Sağkan kazanmış ve Metin Feyzioğlu’nu koltuğundan etmişti.
Avukat kökenli Anayasa Mahkemesi Üyesi Celal Mümtaz Akıncı’nın yaş haddinden emekliye ayrılacak olması nedeniyle baro başkanları, kritik bir seçime daha imza atacak.
TBMM’nin seçmesi için başkanların belirleyeceği üç aday, doğrudan AYM’deki dengeleri etkileyecek. TBMM’de yapılacak oylamada, belirlenen üç isimden bir kişi AYM üyeliğine seçilecek.
TBB Başkanlık Divanı, üç adayı belirlemek amacıyla 15 Ocak’ta seçim yapılacak. Seçimde yalnızca 83 baro başkanı oy kullanacak. TBB Başkanı Erinç Sağkan’ın ise oy hakkı bulunmuyor.
15 üyeli AYM’de muhalif üyelerin sayısı ise 6. Baro başkanlarının belirlediği isimler Meclis’e gönderilecek ve yapılacak oylamadan sonra kesin üye belirlenecek. Birinci tur oylamada üçte iki çoğunluk yani 400 milletvekilinin oyu gerekiyor. Ancak Cumhur İttifakı’nın Meclis’te böyle bir çoğunluğu yer almıyor.
İkinci turda ise salt çoğunluk, yani 301 milletvekilinin oyu yeterli olacak. AKP ve MHP’nin oyu bu sayıyı karşılıyor. Bu nedenle TBMM’ye gönderilecek üç adayın kimlerden oluşacağı önemli hale geldi.
32 AVUKAT ADAYLIK BAŞVURUSU YAPTI
DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, şu ana kadar 32 avukat AYM üyeliğine adaylık başvurusunda bulundu. Listede Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun, Çorum Baro Başkanı Kenan Yaşar, eski Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, eski Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ve akademisyen Öykü Didem Aydın’ın isimleri öne çıktı. Seçimlerde her baro başkanının bir oy hakkı bulunuyor.
Eğer iktidara yakın baro başkanları, kendi adaylarını da üç kişilik listeye ekletmeyi başarırsa, bu ismin TBMM’de AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla AYM üyesi yapılmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Meclis’in seçeceği yeni üye, AYM’deki dengeleri kritik bir şekilde etkileyecek. Anayasa Mahkemesi’nde şu an arasında Başkan Zühtü Arslan’ın bulunduğu 6 muhalif üyeye karşılık, 9 kişilik iktidara yakın blok var. Emekli olacak olan Celal Mümtaz Akıncı, bu muhalif 6 kişi arasında yer alıyor. TBMM’den iktidara yakın bir isim seçilirse, Yüksek Mahkeme’deki denge 5’e karşılık 10 olacak. Bu durum HDP hakkında açılan kapatma davasını doğrudan etkileyebilecek. Çünkü kapatma kararı için üçte iki çoğunluk aranıyor. Yani 10 üyenin oyu, kapatma kararı için yeterli olacak.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***