Anayasa Mahkemesi, 10 yıl önce Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Heybeli Köyü’ne akşam saatlerinde operasyon yapan Jandarma Özel Harekat Timi’nin, bu sırada su tesisatı döşemek için girdiği evden elinde inşaat işlerinde kullanılan hiltiyle çıkan 38 yaşındaki beş çocuk babası Yusuf Akın’ı “terörist” sanarak öldürmesine ilişkin davada emsal bir karara imza attı. Mahkeme, Yusuf Akın’ın yaşam hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Sanık askerlerin, Akın’ın elindeki hiltiyi silah zannetmeleri nedeniyle “kaçınılmaz hataya düştükleri” gerekçesiyle ceza verilmesine yer olmadığı kararını kaldıran ve yeniden yargılama yapılmasına hükmeden Yüksek Mahkeme, Akın’ın eşi Fatma Akın’a ve olayda yaralanan M.E.’ye 175’şer bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Heybeli Köyü’nde Ş.A. adlı kişinin evine iki PKK üyesi geldiği yönünde “teyide muhtaç” bilgi ulaşması üzerine 20 Aralık 2011 tarihinde operasyon kararı alındı. Mardin Valisi’nin onayı ile bir üsteğmen komutasındaki Jandarma Özel Harekat Timi, saat 20:20 sıralarında köyde belirlenen eve doğru yaklaştı. Timdeki bazı askerlerin açtığı ateş sonucunda Yusuf Akın yaşamını yitirirken, köylü M.E. ise yaralandı.
Olayın ardından başlatılan soruşturmada ifade veren M.E. kendisine ait evin avlusunda inşaat halinde bulunan tuvalet ve banyoya su tesisatı döşemek için Y.A.’nın eve geldiğini kaydetti. İşlerin bitmesinin ardından akşam 20:20 sıralarında evden çıktıklarını belirten M.E., Yusuf Akın’ın eline hilti olarak bilinen inşaat işlerinde kırma ve delme amacıyla kullanılan elektrikli aleti alarak minibüse yürüdüğünü, bu sırada üzerlerine ateş açıldığını kaydetti. M.E. bu sırada “ateş etmeyin” demelerine karşın ateşin devam ettiğini öne sürdü.
HİLTİYİ SİLAH SANDIK SAVUNMASI
Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında Üsteğmen Y.T.K.’nın ifadesini aldı. Şüpheli üsteğmen ifadesinde, termal kamera ile baktıklarında Akın’ın elindeki hiltiyi o an silah olarak gördüklerini, bu nedenle ateş açtıklarını iddia etti. Diğer ifade veren askerler de, operasyonun ilk anında “dur” ihtarı çekmeleri üzerine kendilerine ateş açıldığını iddia etti.
SANIKLARA CEZA VERİLMEDİ
Savcılık, soruşturma sonucunda Üsteğmen Y.T.K.’nin arasında bulunduğu beş asker hakkında dava açtı. Yargılama sırasında olayın yaşandığı gece şartlarında keşif yapma kararı alan mahkeme, daha sonra bundan vazgeçti. Mahkeme, yargılama sırasında sanıklara ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.
Askerlerin Yusuf Akın’ın elinde çapraz şekilde tuttuğu hiltiyi ağır makineli tüfek sanmaları üzerine dur ihtarında bulunmalarıyla birlikte üzerlerine ateş açıldığı belirtilen kararda, sanıkların eylemlerinin kusurluluğu ortadan kaldıran hataya düşülmesi nedeniyle gerçekleştirdikleri belirtildi. İstinaf mahkemesi, Y.A.’nın eşinin yaptığı başvuruyu reddetti.
AYM: YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLDİ
Bunun üzerine dosya Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yoluyla taşındı. Anayasa Mahkemesi, yaptığı değerlendirme sonucunda Akın’ın ve olayda yaralanan M.E.’nin yaşam hakkının hem esastan hem de usul yönünden ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, Akın’ın eşi Fatma Akın’a ve yaralı köylüye 175’şer bin TL manevi tazminat ödenmesine de karar verdi. Mahkeme, davanın yeniden açılması ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararı Mardin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***