Türkiye 2022’ye zamlarla girdi. Sosyal medya hesapları üzerinden zamlara karşı gösterilen tepkiler vatandaşın ekonomik durumdan şikayetçi olduğunu gösterdi. Son iki yıldır süren koronovirüs (Covid-19) salgının getirdiği kısıtlamalar da insanları sosyal hayattan izole etti. 2022 başında yapılan araştırma Türkiye’de insanların mutsuz ve stresli olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı. Peki stresin kaynağı ne? İnsanlar neden mutsuz?
NG Araştırma, 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının ve son zamanlarda Türkiye genelinde sürekli değişen gündemin insanlar üzerinde nasıl bir etki bıraktığını araştırdı. 29 Aralık 2021 ile 10 Ocak 2022 tarihleri arasında yapılan bin 938 kişinin katıldığı ankette, “Ne kadar mutlu ve ne kadar streslisiniz?” diye soruldu. Sonuçlardan, “Çok stres, az mutluluk” çıktı.
EĞİTİMLİLER DAHA STRESLİ
NG Araştırmanın yaptığı ankete göre Türkiye’de her 10 kişiden 6’sı kendini stresli hissediyor. Stres ile eğitim düzeyi karşılaştırıldığında üniversite mezunlarının yüzde 65’i kendini stresli olarak nitelendirirken ilkokul mezunlarında bu oran yüzde 56. Stresin en büyük nedeni ise ekonomik nedenler. Araştırmaya katılan kişilerin yüzde 36’si ekonomik sebeplerden dolayı stresli hissediyor. Katılımcıların yüzde 22’si gelecek kaygısı, yüzde 10’u da iş ve okul nedeniyle stres altında.
Türkiye’deki mutluluk oranı ise oldukça düşük. Araştırmaya katılan her 10 kişiden 3’ü kendini mutsuz hissediyor. Mutlu olduğunu bildirenlerin oranı sadece yüzde 28. Katılımcıların yüzde 42’si ise “ne mutlu ne mutsuz” yanıtını verdi.
Öte yandan katılımcılardan yüzde 45’i gelecekte daha mutlu olacaklarını düşünüyor. Geriye kalan yüzde 55’lik kesim ise gelecekte daha az mutlu olacağını savunuyor.
Kadın ve erkeklerin mutluluk oranları ayrı ayrı değerlendirildiğinde ise her 10 kadından 5’i gelecekte daha mutlu olacağını düşünürken, her 10 erkekten 4’ü geleceğin mutluluk getireceğini düşünüyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***