Alman Dışişleri Bakanı’nın, Srebrenitsa soykırımını reddeden bir rapora imza atmış olması nedeniyle geniş çapta eleştirilen İsrailli tarihçi Gideon Greif’a liyakat nişanı verilmesi önerisini geri çektiği bildirildi.
Alman hükümeti, 2021 başında, Auschwitz-Birkenau toplama kampına odaklanan çalışmalarından dolayı Greif’ı ödüllendirmeyi planladığını açıklamıştı. Ancak, Greif’in, Temmuz 1995’te Bosna-Hersek’in Srebrenitsa şehrinde yaşanan katliamların bir soykırım olmadığını iddia eden ve uluslararası mahkemelerin kararlarıyla açıkça çelişen tartışmalı bir raporu yayınlayan komisyonun başkanı olarak görev yapmış olması nedeniyle Alman hükümeti bu kararından dolayı eleştiri yağmuruna tutuldu.
Bosna-Hersek’i Bosna-Hersek Federasyonu ile birlikte oluşturan iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti (Republika Srpska), raporun hazırlanması için Greif’i görevlendirmişti. Sırp Cumhuriyeti liderleri, ülkenin üçlü cumhurbaşkanlığının Sırp üyesi olan Milorad Dodik de dahil olmak üzere Srebrenitsa soykırımını açıkça reddediyor.
“Liyakat nişanı” verme töreninin 10 Kasım’da gerçekleşmesi planlanıyordu ancak Alman Dışişleri Bakanlığı kararı yeniden gözden geçireceğini belirterek etkinliği iptal etmişti.
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Çarşamba günü, Almanya’nın Osnabruck kentindeki İslam Koleji’nin yönetim kurulu başkanı olan Esnaf Begic’e yazdığı mektupta, dışişleri bakanlığının Greif’e ödül verme kararını geri çektiğini bildirdi.
Bosna medyası tarafından yayınlanan mektupta, “Dışişleri Bakanı, Profesör Greif’e Federal Almanya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı verilmesi önerisini geri çekmiştir” denildi.
Serbest Görüş:
dAlmanya, ülkenin bölünmesini isteyen Bosnalı Sırp lideri kınadı
dZiraat’in usulsüzlükleri Bosna’da: ‘Damada’ bağlı paralel yönetim
SREBRENİTSA SOYKIRIMINDA NE OLDU?
Yugoslavya’nın dağılması sonrası 1991-1995 tarihleri arasında yaşanan iç savaş sırasında, Temmuz 1995’te Bosna-Hersek’in Srebrenitsa şehrinde general Ratko Mladiç komutasındaki Bosna Sırp ordusu tarafından en az 8.373 Bosnalı sivil katledildi. Katliamda kadın ve küçük yaşta çocuklar da öldürüldü. Birleşmiş Milletler Srebrenitsa’yı güvenli bölge ilan etmiş olmasına ve 400 Hollanda barış gücü askerinin oradaki varlığına rağmen katliam gerçekleşmiştir. Srebrenitsa soykırımı II. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da gerçekleşmiş en büyük toplu katliam olması ve Avrupa’da uluslararası mahkemelerce ilk kez belgelenmiş soykırım olması açısından önemlidir.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***