Merkez Bankası (MB) TL’deki erimeye rağmen politika faizini yüzde 14’e çekerken, alınan kararların etkilerinin izleneceğini ve önümüzdeki yıl ilk çeyrekte politikaların ‘kapsamlı’ gözden geçirileceğini açıkladı.
MB, TL’de yarattığı hasara rağmen, politika faizini tahminler doğrultusunda 100 baz puan indirdi. Banka böylece önümüzdeki aylarda yüzde 30’u aşacağı tahmin edilen enflasyona rağmen zaten negatifte olan TL’nin reel getirisini daha da düşürmüş oldu.
Ekonomist Haluk Bürümcekçi kararı Reuters’a şöyle değerlendirdi: “En azından mart sonuna kadar faizi düşürmeyeceği sinyali vermesi TL açısından sınırlı olumlu bir gelişme oldu. MB, bu süreci büyük olasılıkla başta zorunlu karşılıklar olmak üzere makro ihtiyati araçları kullanarak ve zaman zaman piyasaya doğrudan döviz satış müdahalelerine başvurarak yani bir diğer deyişle faiz artırımına gitmeden aşmaya çalışacak.”
Bürümcekçi şöyle devam etti: “TL’deki son görünüm, olası asgari ücret artışı, belirgin bozulan enflasyon beklentileri ve dünya genelindeki enflasyonist ortamın korunacak olması nedeniyle Türkiye’de enflasyonun gelecek yıl ortasına kadar yüzde 35 ve üzerine çıkabileceği dikkate alındığında, bu önlemlerin yeterli olmayacağını ve bankanın çok uzak olmayan bir gelecekte politika faizini artırmak zorunda kalacağını düşünüyoruz.”
MB böylece eylül ayından itibaren art arda dört toplantıda 500 baz puan faiz indirdi.
MB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar ‘elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya’ devam edeceğini de belirtti.
Swissquote Bank analisti İpek Özkardeşkaya, Reuters’a şu yorumu yaptı: “MB, piyasanın sert şekilde karşı çıkmasına rağmen politika faizini 100 baz puan düşürme kararı aldı… Dolar/TL’nin, yılı 17-19 bandında bitirmesini bekliyorum.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***