Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerindeki çelişkiye bir yenisi daha eklendi. Kasımda sıfır kilometre taşıtlara yüzde 31 zam gelirken, TÜİK’e göre kasımda aylık taşıt zammı yüzde 6-12 aralığında kaldı.
TÜİK verilerine göre son bir ayda benzinli taşıtların fiyatı yüzde 6,3, dizel taşıtların ise yüzde 12 arttı. Toyota Sonkar Genel Müdürü Aykan Ceylan, kasımda araçlara aylık yüzde 9 kur zammı geldiğini ancak bu zammın ÖTV baremleri sebebiyle tüketiciye yüzde 31 olarak yansıdığını ifade etti.
Ceylan, “Vergiden arındırılmış, çıplak kur zammına bakıldığında yüzde 9 ile TÜİK’in açıkladığıyla benzer bir oran söz konusu. Ancak önemli olan vatandaşın ne kadar hissettiği… 2021’in ilk 11 ayında otomobillere yaklaşık yüzde 34 zam geldi, ancak yüksek vergilerden dolayı tüketicinin hissettiği zam yüzde 50’yi aştı.” diye konuştu.
“MÜŞTERİYE FİYAT VERMEKTE ZORLUK ÇEKİYORUZ”
Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, sektörde fiyatların euro/TL kuru ile belirlendiğine işaret ederek, fiyatların taşıtın geldiği dönemdeki mevcut kur üzerinden güncellendiğinin altını çizerek, bu dönemde fiyatlama yapmanın çok zor olduğunu ifade etti.
Toyota Sonkar Genel Müdürü Aykan Ceylan ise, Sözcü’ye verdiği mülakatta, “Müşterilerimize kasım ayındaki fiyat listemizin aralıkta da geçerli olacağını söyledik. Ancak bir yandan da sürekli ‘fiyat değişikliği olabilir’ diye uyarıyoruz. Anlık fiyat vermeye başladık artık.” diye konuştu.
UCUZ OTOMOBİL HAYALDE KALDI
Ceylan’ın aktardığına göre, sektör yalnızca kur zammı ile değil, çip krizi, ham madde krizi, lojistik krizi, konteyner krizi gibi aynı anda birçok kriz ile mücadele etmeye çalışıyor.
Maliyetleri artıran bu unsurların yanına bir de yurt içindeki yüksek ÖTV oranları da eklenince vatandaşın maruz kaldığı araç zammı oranı daha da büyüyor.
Aralık ayında da otomobile yeni zamlar geleceğine işaret eden Ceylan, bu zammın önceki aylara kıyasla daha düşük olacağı öngörüsünde bulundu.
Ceylan “Ancak mesela, ÖTV’de yüzde 45’lik bir dilim var. 92 bin TL… Bir araç bu fiyatın altında bayiye girerse, yüzde 45’lik dilime giriyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Bir otomobilin 6 bin euro maliyetinin olması demek. Bu da bugün mümkün değil. Böyle bir araba kalmadı.” dedi.
Serbest Görüş:
d“Bakanlığa konum bildiriyoruz: İSTOÇ’un altı sıfır km otomobil dolu”
dDolarda 14 TL savaşları
dThodex’ten sonra Hecoin vurgunu: Bir gecede sıfırlandı
“Bir diğeri, yüzde 50’lik ÖTV dilimi… Bu dilime girmesi için de aracın 110 bin lirayı aşmaması lazım.” diyen Ceylan, “Ondan sonrası da yüzde 80’lik dilime giriyor. Dolayısıyla artık Türkiye’de ucuz otomobil bulmak mümkün değil, olmayacak.”
“AL-SAT İLE ANLIK KAZANÇ SAĞLAMAYA ÇALIŞAN MEMURLAR VAR”
Zamlanan araç fiyatlarına rağmen talebin iyi gittiğini, bunun nedeninin de ‘yeni zam korkusu’ olduğunu vurgulayan Ceylan, şöyle devam etti: “Talebi oluşturan üçüncü grup ise mevcut döviz kuruna göre kredi faizlerini makul bulup, araç satın almaya çalışanlar… Bunlar arasında memurundan esnafına kadar birçok insan var. Araba alıp satarak anlık para kazanmaya gidiyorlar.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***