Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Pandemi Çalışma Grubu tarafından “Pandemi’de Omicron Dönemi: Ne Yapmalı?” bülteninde, Delta kadar ölümcül olmasa da, Omikron varyantının ölümle sonuçlanma riski taşıdığının altı çizildi. TTB Merkez Konseyi Üyesi Kazım Doğan, acil olarak yapılması gerekenleri “Aşı mülkiyetine son verilmesi, aşı kampanyası düzenlenmesi, aşı yaşının 5’e düşürülmesi, riskli ortamlarda çalışanlar için FFP2 ve FFP3 maskelerinin ücretsiz dağıtılması” olarak sıraladı.
Omikron varyantının bulaş hızı düşünüldüğünde, temas söz konu ise 72 saat sonra test vermek gerektiğini belirten Doğan, “Omikron spesifik PCR” kullanılmasını önerdiklerini vurguladı. Amerika Hastalık Önleme Merkezi’nin (CDC) Omikron varyantına dair önerilerini aktaran Doğan, “Kişi eğer belirtisizse 5 gün izolasyon ve devamındaki 5 gün maske kullanımı yeterli. Aşılamamış ve 2 doz mRNA aşıları üzerinden 6 ay geçmiş kişilerde de karantina 5 gün süre yeterli. Bu kişiler de 5 gün maske kullanarak hayata devam edebilecekler. Hatırlatma dozunu olmuş kişiler de ise karantina olmadan 10 gün boyunca maske ve 5. gün PCR testi uygulanmalı” dedi.
HASTANEYE AŞISIZLAR YATTI
Omikron’un soğuk algınlığına benzer belirtiler gösterdiğini ifade eden Doğan, hastaların hastaneye yatış seyrinde Delta’ya oranla daha az seyir gözlendiğini aktardı. “Omikron gençlerde ve bağışıklığı olanda bulunuyor demek yanıltıcı olabilir” diyen Doğan, hastalığın başlangıç yeri olan Güney Afrika’da vaka sayısının azaldığına ve hastaneye yatanlarda da aşısızlar olduğuna dikkat çekti.
Danimarka örneğini veren Doğan, ülkede aşılanmanın yüksek olmasının hastaneye yatışı engellediğini ifade etti. Türkiye’de ise haftalardır binlerce insanın yaşamını yitirdiğini ancak gerekli tedbirlerin alınmadığını ifade eden Doğan, filyasyonun da salgının başından bugüne niteliksizleştiğine vurgu yaptı.
‘AŞI MÜLKİYETİNE SON VERİLMELİ’
“TTB olarak salgının başından itibaren söylediklerimizin arkasındayız” diyen Doğan, Türkiye’de 20 milyon vatandaşın aşı olmadığı, 18 milyon vatandaşın ise 3 doz aşı olduğu bilgisini paylaşarak yöntem değişikliğine gidilmesi gerektiğini ifade etti.
Omikron’un Delta kadar ölümcül olmasa da varyantın ölümle sonuçlanma riski taşıdığının altını çizen Doğan, acil olarak yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
- Aşı mülkiyetine son verilmeli
- Aşı kampanyası düzenlenmeli
- Aşı yaşı 5’e düşürülmeli.
- Genel halk sağlığı önlemleri alınmalı.
- Riskli ortamlarda çalışanlar için FFP2 ve FFP3 maskeleri ücretsiz dağıtılmalı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***