Kamudan alacaklarını tahsil edememeleri ve dövizdeki yükseliş nedeniyle zor günler geçiren tıbbi cihaz sektörü temsilcileri bugün bir kez daha Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yla bir araya geldi. Koca, sektöre 27 Aralık’tan itibaren ödemelere başlama sözü verdi.
Bakan Koca’yla görüşen heyetin içinde Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkanı Kemal Yaz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Tıbbi Cihaz Meclis Başkanı Mete Özgürbüz, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanlık Divanı’ndan Cengiz Balçık yer aldı.
Tıbbi cihaz sektörünün malzeme temin etmemesi/edememesi nedeniyle kamu ve üniversite hastanelerinde bazı ameliyatlar durmuş, bazıları da aksamaya başlamıştı.
Bakan Koca 11 Aralık’da da sektör temsilcilerini davet ederek görüşmüş, geçmiş dönem alacaklarına istinaden 3 milyar lira ödeme emrini imzalamıştı. Ancak bu sektörü rahatlatmaya yetmemiş, tutarın neredeyse üçte birinin ortopedik ve beyin cerrahisi malzemeleri üreticilerine gitmesi tepkilere sebep olmuştu.
GEÇ ÖDEMELER İLK GÜNDEM MADDESİ OLDU
Görüşmeyle ilgili Diken’den Mesude Erşan‘a konuşan SEİS Başkanı Demir, makamdaki buluşmanın 15.00’de gerçekleştiğini söyledi. Koca’ya dört ana gündem maddesiyle gittiklerini belirten Demir şunları kaydetti:
“İlk gündem maddemiz, sektöre geç ödemeler. İkinci gündem maddemiz, daha önce yapılmış olan sözleşmeler. Hem tıbbi malzemeler hem de hizmet alımlarında (laboratuvar, görüntüleme gibi) uzun yıllara sari (iki-üç yıllık) sözleşmeler var. Bunların ya güncellenmesi ya fiyat farkı verilmesi ya da tasfiyesini istiyoruz. Üçüncü gündem maddemiz de bundan sonraki tedarik ve ödemelerin sağlıklı bir sisteme oturmasıydı. Dördüncü konumuz da uzun yıllardır güncellenmeyen Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) oldu.”
KOCA, İKİ BAKANDAN DA SÖZ ALDI
Sağlık bakanının önce ödemeler ve SUT sorununu çözmek istediğini anlatan Demir, “Diğerlerini bir şekilde çözeceğini söyledi” dedi.
Demir, Koca’nın misafirlerinin yanında önce Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi telefonla arayarak sağlık hizmetlerinin aksamaması için tıbbi cihaz sektörünün ödemelerini 90 günlük vadeye çekmeleri gerektiğini aktardı.
SEİS Başkanı Demir sözlerine şöyle devam etti:
“Nureddin bey de buna katıldığını ve ellerinden geleni yapacağını söyledi. Her iki bakan aralığın 27’sinden itibaren ödemelere başlama ve 90 günde vadeye gelme sözü verdi. Bundan sonra Devlet Malzeme Ofisi ya da Sağlık Bakanlığı’na da malzeme versek, 90 günde ödemesinin yapılması konusunda hem sağlık bakanımız hem de hazine ve maliye bakanımız söz verdiler.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***