Türkiye Futbol Federasyonu’na dilediği web sitesi içeriğine ve istenmesi halinde sitenin tümüne mahkeme kararı olmaksızın erişimi engelleme yetkisi verildi.
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Türkiye Futbol Federasyonu’na (TFF) verilen sansür yetkisi tartışma yarattı. 5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’a eklenen madde ile federasyon yönetim kuruluna veya yetkilendireceği birime, mahkeme kararı olmaksızın dilediği web içeriğini ya da sitenin bütününün engelleme yetkisi verildi.
Düzenlemeye göre Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki futbol müsabakalarına ilişkin yayınların internet ortamında kullanıma sunulduğunun tespiti halinde, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım ve bölüm ile ilgili olarak (URL. vb şeklinde) erişimin engellenmesine Yönetim Kurulu tarafından karar verilebilecek. Ancak teknik olarak istenen içerik engellenemezse TFF Yönetim Kurulu bu kez sitenin tamamına erişim engeli getirebilecek.
MAHKEME KARARI OLMADAN KARAR ALIYOR, İTİRAZ BİR HAFTA İÇİNDE MAHKEMEYE YAPILIYOR
TFF Yönetim Kurulu aldığı erişim engeli kararını Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne iletecek. Mahkeme kararı olmadan alınan bu sansür kararına bir hafta içerisinde Sulh Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunulabilecek. Erişim engeli kararını uygulamak üzere TFF bünyesinde kurulan birimdeki kişiler de istenmesi halinde bu yetkiyi kullanabilecek.
HUKUKÇULARDAN İTİRAZ: HİÇBİR HUKUKİ GÜVENCE İÇERMİYOR
Hukukçular TFF’ye verilen yetkinin sansüre kapı araladığını belirterek, mahkeme karraı olmaksızın alınacak erişim engelleme kararlarının hukuki güvence içermediğini savunuyor. Bilişim hukuku uzmanı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Bilişim ve Teknoloji Hukuku Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Mehmet Bedii Kaya, düzenlemeye ilişkin sosyal medya hesabındaki paylaşımında, “Türkiye Futbol Federasyonu’na dilediği web sitesine mahkeme kararı olmaksızın erişimi engelleme yapma yetkisi verildi! Hem de bu yetkiyi de devretme imkanı tanındı! Bu tartışmasız bir sansür düzenlemesidir! Anayasaya açıkça aykırıdır! Hiç bir hukuki güvence içermemektedir!!!” ifadelerini kullandı.
‘FUTBOL LOBİSİ ULTRA SANSÜR YETKİSİNİ ALDI’
“Türkiye’de futbol ve kumar lobisi o kadar güçlüdür ki 5651’de getirilen hiç bir usul onlara uygulanmamaktadır!” diyen Kaya, “Futbol lobisi TFF’ye bu ultra sansür yetkisini aldı. Kumar lobisi de benzer yetkiyi Milli Piyango için kopardı! İş futbol ve kumar olunca kimse hukuku aklına getirmiyor!” dedi.
‘TFF’NİN ELİ BTK BAŞKANINDAN BİLE RAHAT’
Kamu hukuku uzmanı Alper Işık ise düzenlemenin 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un temel mantığıyla bağdaşmadğını vurgulayarak, “Erişim engelini TFF verecek ama itiraz Sulh Ceza Hakimliğine yapılacak. Üstelik TFF’nin eli BTK Başkanından bile rahat. Mesela 24 saat içinde SCM’ye başvurması gerekmiyor. Gerçekten futbol sadece futbol değil” yorumunda bulundu.
TFF’ye verilen yetkinin maç özetleri, maçlardan gol görüntülerinin yer aldığı video içeriklerinin dahi sansürlenmesini, bu yayınlar nedeniyle sitenin tamamının engellenmesine dahi yol açabileceği belirtiliyor.
‘DİĞER RESMİ KURUMLARA DA BENZER HAK TANINIRSA…’
Akademisyen Can Ertuna ise düzenlemeye ilişkin, “İlgili maddeye göre erişimi engelleme kararını Futbol Federasyonu veriyor, itiraz ise mahkemeye yapılıyor. Yarın diğer resmi kurum kuruluşlara da benzer hak tanınırsa bu iş için nöbet tutan mahkemeler bile işlevsiz hale gelecek” değerlendirmesinde bulundu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***