Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla birlikte e-ticaret hız kazanırken, Rusya’da “Wildberries” isimli e-ticaret platformunu kuran Tatyana Bakalchuk isimli girişimci servetine servet kattı.
Rus milyarderlerin 2021’de gelirlerini 145 milyar dolar artırdığını aktaran Forbes dergisi, özellikle Telegram’ın kurucusu Pavel Durov ve Wildberries’in kurucusu Tatyana Bakalchuk’un söz konusu sıçramada başı çektiğini aktardı.
Bakalchuk’un 2021 yılında gelirlerini yüzde 1.000 artırdığına işaret eden Forbes, “Rusya’nın en zengin kadını olan Bakalchuk bu yıl en çok sıçramayı gerçekleştirdi. Tahmini geliri 13 milyar dolar.” değerlendirmesinde bulundu. Bakalchuk’un serveti 2020’de 1,2 milyar dolar seviyesindeydi.
Evli ve dört çocuk annesi olan Bakalchuk, 2004 yılında henüz 28 yaşındayken Wildberries’i hamilelik izni sırasında Moskova’daki evinde kurmuştu.
Eski bir İngilizce öğretmeni Bakalchuk, şirketi 2021 yılının başında Alman perakende şirketi Otto’ya satmıştı. Bakalçuk halen şirketi yönetiyor.
COVID-19 SALGINI DAR GELİRLİYİ VURDU, ZENGİN DAHA ZENGİN OLDU
2020 yılında milyarderler gelirleri 1,9 trilyon dolar artarken, 2021 yılında ise Forbes’ın verilerine göre 2 bin 600’den fazla milyarder 1,6 trilyon dolar daha zenginleşti.
2020’nin en fazla kazanan ismi ise Elon Musk oldu. 2020 yılında servetine 110 milyar dolar ilave eden Musk benzer bir geliri 2021’de de sağladı. 2021’e 156 milyar dolarla başlayan Musk, SpaceX’in ve Tesla’nın değerinin artmasıyla birlikte servetini 266 milyar dolara çıkardı.
Serbest Görüş:
dErdoğan’dan 100 bin dolar iması: Buralardan kimler çıkacak?
dMerkez Bankası’na dolar sürprizi
dEmeklilere 2 bin 500 TL maaş promosyonu
Amazon’un kurucusu Jeff Bezos da gelirini katladı. Bezos halen en zenginler sıralamasında ikinci sırada yer alsa da bu yıl sadece 6 milyar dolar gibi diğer rakiplerine göre daha az gelir elde etti.
Google’un kurucularından Larry Page’in serveti 44 milyar dolar arttı. Sergey Brin ise servetine 42 milyar dolar daha ilave etti.
Hindistan’da yaşayan milyarderler servetlerini toplam 210 milyar dolar artırdı. Emlak, inşaat, altyapı ve santral gibi farklı alanlarda çalışan Adani Group’un CEO’su Gautam Adani’nin hisseleri katlanarak arttı.
ÇİNLİ MİLYARDERLERİN BAŞI HÜKÛMETLE DERTTE
Çinli milyarderler, bir yıl öncesine göre yalnızca yüzde 4 daha zengin. Çin hükûmetinin baskıları sırasında teknoloji servetleri darbe alan Alibaba’nın kurucusu Jack Ma (-23 milyar dolar) ve Colin Zheng Huang (-43 milyar dolar) dahil olmak üzere bazıları 2021’de milyarlarca dolar kaybetti.
Toplam milyarder serveti bu yıl 40 ülkede artarken, 30 ülkede düştü.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***