Dünya ekonomisini derinden sarsan Covid-19 salgınına rağmen Rusya’nın 2020’deki silah ihracatında bir düşüş yaşanmadı.
Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Başkanı Dmitriy Şugayev, silah satışındaki siparişin 50 ila 55 milyar dolar seviyesinde olduğunun altını çizerek, “Yılı başarıyla tamamladık” diye konuştu.
2019’da Rusya’nın silah satışındaki siparişi, 51,1 milyar dolar seviyesindeydi. 2020’de pandemiye rağmen Rusya bir önceki yıla göre daha fazla silah sattı.
Ülke sanayisinin en önemli kalemlerinden biri olan savunma sektörü küresel bir durgunluğun olduğu son yılda başarılı kalan nadir sektörlerden biri oldu.
Ancak RBK gazetesinin haberine göre, Rusya’nın özellikle yabancı silah ve askeri teçhizat teslimatlarını içeren “gizli” ihracatı, 2020 yılında salgın nedeniyle kesintiye uğradı ve yüzde 15,6 seviyesinde düştü.
2020 baharında tek karantinanın ardından ekonomisini açık tutmaya karar veren Rusya, geçen yıl GSYİH’da yüzde 3,1’lik bir düşüş kaydetti.
Rusya diğer Avrupa ülkeleri kadar Covid-19 krizinden etkilenmese de, yıllarca süren uluslararası yaptırımlardan dolayı ülke ekonomisi canlanamıyor.
Dünya genelinde silah satışları 361 milyar dolarla yüzde 8.5 arttı
Dünyanın en büyük 25 silah ve askeri teçhizat üretici şirketi 2018’e oranla 2019 yılında satışlarını yüzde 8.5 artırarak toplamda 361 milyar dolarlık ciroya ulaştı.
Listenin ilk 5’ini Amerika Birleşik Devleri (ABD) menşeili şirketler domine ederken, şeffaf ve güvenilir bilgilere ilk kez ulaşılması nedeniyle Çin’den 3 firmanın ilk 10 arasına girmesi dikkati çekti.
SIPRI’nin ilk 25 listesindeki firmalar 2019’da 361 milyar dolarlık ciroya ulaşırken, yaklaşık 215 milyar dolarla bu satışların yüzde 61’ini ABD’li silah firmaları gerçekleştirdi.
Dünyanın en çok silah satan ilk 3 firması ABD’li Lockheed Martin, Boeing ve Northrop Grumman olurken, bu firmaların üretiminin büyük bir kısmı sivil ticari faaliyetler için gerçekleşti.
İlk 25 listesine ilk kez giren 4 Çinli firmaysa yaklaşık 60 milyar dolarlık silah ihracatı rakamına ulaştı ve tüm satışların yüzde 16’sını oluşturdu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***