Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), televizyon kanallarına, şiddet içeren yayınlara ilişkin ‘uyarı yazısı’ gönderdi. Metinde, şiddet içerikli yayınlar aracılığıyla olağanlaşan şiddetin toplumsal yapıyı tehdit ettiği ifade edildi.
RTÜK’ün ‘Şiddet İçerikli Yayınlar’ başlığı ile gönderdiği uyarı yazıda, şiddet içerikli haberlerin toplumu tehdit ettiği belirtildi. “3. sayfa” denilen haberlerin ön plana çıkarılmasına yönelik eleştirilere yer verilen açıklamada, kadına şiddet ve ekonomik şiddet haberlerine işaret edilmesi, kadın cinayetlerindeki artışın da söz konusu şiddet içerikli yayınlar nedeniyle arttığının ifade edilmesi dikkat çekti.
‘TV’LERDE ÜÇÜNCÜ SAYFA HABERLERİ ÖN PLANA ÇIKARILIYOR’
Alo 178 RTÜK İletişim Merkezi ve CİMER aracılığıyla çok sayıda şikayetin Üst Kurula ulaştırıldığı belirtilerek, “Televizyon aracılığı ile olağanlaşan ve yaygınlaşan şiddet, toplumsal yapıyı tehdit eden bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Üst Kurulumuzda görevli meslek uzmanları tarafından yapılan içerik analizlerinde, gazetelerde ‘üçüncü sayfa haberi’ olarak adlandırılan haber konularının televizyon haberlerinde de ön plana çıktığı, haber bültenlerinin çoğunun ‘Whatsapp İhbar Hattı’na gelen haberlerden derlendiği ve şiddet içerikli görüntü ve seslerin ekranlarda çok fazla yer aldığı tespit edilmiştir” denildi.
‘EKONOMİK ŞİDDET’
Şiddet içerikli yayınların, sadece haber bültenleriyle sınırlı kalmadığını, ‘dramatik yapımlar’da da şiddet içerikli görüntülere yer verildiğine dikkat çeken RTÜK, devamında şunları kaydetti:
“Fiziksel şiddetten psikolojik şiddete, ekonomik şiddetten cinsel şiddete kadar her türlü şiddet, zaman zaman değişik kanallarda ve farklı biçimlerde ekrana getirilmektedir.”
‘ŞİDDET İÇERİRKLİ YAYINLAR ARTTIKÇA KADIN CİNAYETLERİ DE ARTIYOR’
RTÜK, kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin artışını da söz konusu şiddet içerikli yayınların artması sonucu oluştuğunu belirterek “Üzülerek görüyoruz ki, ekranlardaki şiddet içerikli yayınların artması ile doğru orantılı olarak maalesef ülkemizde şiddete maruz kalan ve şiddet sonucu hayatını kaybeden kadınların sayısı da çoğalmaktadır. Bu yayın politikalarının yansıması olarak benzer şekilde çocuklara ve hayvanlara uygulanan şiddet de artma eğilimi göstermektedir” ifadelerini kullandı.
‘İLGİLİ KURUMLARA ÖNEMLİ SORUMLULUK DÜŞMEKTE’
Şiddetin, bireylerde saldırgan davranışlara ve şiddete karşı duyarsızlaşmaya yol açtığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
“Bu tarz yayınların önlenmesi hususunda başta Üst Kurulumuz olmak üzere yazılı ve görsel-işitsel medya kuruluşlarına, haber ajanslarına, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, üniversitelere, basın meslek örgütlerine ve sivil toplum kuruluşlarına önemli sorumluluklar düşmektedir. Şiddete karşı çözüm noktasında tek başına yeterli olmamakla birlikte kendi yasal sorumluluğu açısından RTÜK, ekranları şiddetten arındırmak için yalnızca cezalandırma yöntemiyle de sınırlı kalmayacak biçimde hareket etmektedir.”
‘ŞİDDETİ KÖRÜKLEYEN TOPLUMSAL UNSURLAR TV EKRANLARINDAN TEMİZLENMELİ’
“Üst Kurulumuzun kadına, güçsüze ve dezavantajlı gruplara yapılanlar başta olmak üzere her türlü şiddetle savaştığı bilinen bir gerçektir. Bu kapsamda hareket edilirken yalnızca şiddeti değil, aynı zamanda şiddeti körükleyen toplumsal unsurların da televizyon ekranlarından temizlenmesinin gerekliliği ortadadır.”
RTÜK ayrıca, yapılan uyarıların aksi yönünde hareket eden yayın kuruluşlarının müeyyide ile karşılaşacaklarını belirtti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***