URFA – Tutukluların özgürlük betimlemelerinden oluşan “Özgürlüğün Sesi” adlı sergi İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında 6-15 Aralık tarihleri arasında Urfa Barosu’nda sergilenecek.
Görülmüştür Kolektifi ve Redfotograf Grubu, tutukluluk süreleri 10, 20 ve 30 yılları arasında değişen 50 tutuklunun, özgün özgürlük betimlemelerini bir araya getirerek, “Özgürlüğün Sesi” adlı sergi hazırlandı ve kitap haline getirdi. Farklı cezaevlerinde tutulan tutuklular, yaşama ve özgürlüğe dair umutlarını şiir, aforizma, deneme ve minimal öykülerle mektuplara yazdı. Tutuklulardan gelen mektuplardan yola çıkan 55 fotoğrafçı, tutukluların düşledikleri özgürlüğü fotoğraflamaya çalıştı. Daha önce İstanbul, Hatay, İzmir ve Diyarbakır’da sergilenen fotoğraflar, İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında, Urfa Barosu hizmet binasında 15 Aralık’a kadar sergilenecek.
Urfa Barosu Avukat Kazım Ekinci İnsan Hakları Merkezi, öncülüğünde düzenlenen serginin açılışına, Urfa Barosu Yönetim Kurulu üyesi Nahide Polat Aslan, Görülmüştür Ekibi’nden Adil Okay, Redfotograf Grubundan Halil Doğan ve Urfa Barosu Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra onlarca kişi katıldı. Sergiye katılanların arasında, Antep H Tipi Kapalı Cezaevinden 2 yıl önce tahliye olan ve sergide fotoğrafı yer alan Müslüm Karadağ’da yer aldı.
Sergiye ilk kez katılma imkanı bulduğunu ifade eden Karadağ, sergiye dair duygularını paylaştı. Karadağ, “İlk bu proje iletildiğinde heyecanlandık. İçerinin dışarıya yansıması bu yazı ve fotoğraflar. Bir betimleme yapıldı ancak bu gerçek oldu. Bu fotoğraflar kemiğin ete bürünmesidir. İçerde bulunan insanın dışarıda sesi olmak önemlidir. Ben özgürlüğü tanımlarken aslında bir güvercin çekin dememiştim, ancak çekilen fotoğraf özgürlük düşüncelerimi bire bir karşılamış” diye konuştu.
‘BURAYA GELMEK İÇİNDE İZİN ALDIM’
Şehir dışına çıkma yasağı olduğu için 26 Kasım’da Diyarbakır’da yapılan sergiye katılamadığını ifade eden Karadağ, “Buraya gelmek içinde izin aldım. İlk kez sergiyi gezme fırsatı buldum, çok duygulandım. Ben şimdi cezaevinde tutulan arkadaşlarımla mektuplaşamıyorum bana ceza verdiler. İçerde bulunan arkadaşım ile mektuplaşamamamın nedeni onlarla mektup arkadaşı olmam” diye konuştu.
Urfa Barosu Avukat Kazım Ekinci İnsan Hakları Merkezi Başkanı Nahide Polat Aslan, “Özgürlüğün sesi sergisi bugün açıldı. 6-15 Aralık tarihleri arasında baromuzun hizmet binasında açık olacak. Özgürlüğün sesi sergisi ortak kolektif bir çalışmanın ürünüdür” dedi. Ardından söz alan Görülmüştür Ekibi’nden Adil Okay, serginin nasıl ortaya çıktığına değinerek, “Mektuplar kayboldu, cevaplar gelmedi zorlu bir süreçten sonra 50 tutukludan özgürlük betimlemesi ala bildik. Bu betimlemeleri fotoğrafa dönüştürdük. Amaç tecrit altında tecrit uygulanan tutukluların zorlu koşullara rağmen ürete bildiklerini göstermekti. Bu insanlar sizin ve bizim için hapisteler” diye konuştu.
Redfotograf Grubu’ndan Halil Doğan ise, tutukluların bütün engellemelere rağmen üretken olduğuna dikkati çekerek, “Bedenleri tutsak olsa da fikirleri özgür olan insanlar. Özgürlüğün sesi içerde tutulan tutukluların dışarıdaki sesidir” dedi.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***