Geçtiğimiz günlerde hükümete yakın medya organlarında, Etiyopya’nın Tigray bölgesinde Etiyopya devlet güçleri ve Tigray Halk Kurtuluş Ordusu (TPLF) arasındaki iç savaşta üstünlüğün Etiyopya devlet güçlerine geçtiğini duyuran coşkulu haberler yayımlandı. İktidar medyasındaki bu coşkunun kaynağı, Etiyopya devletinin askeri başarısını Türkiye yapımı Bayraktar TB2 SİHA’larının (Silahlı İnsansız Hava Aracı) sağlamış olmasıydı.
Türkiye’nin Etiyopya’ya Bayraktar TB2 ihracatı uluslararası basında daha önce gündeme gelmiş, ama hükümetten herhangi bir açıklama yapılmamıştı.
Konuya dair ilk haber Pazartesi günü (13 Aralık) Aksam.com.tr’de yer aldı. Dün de (14 Aralık) Yeni Şafak ve Yeni Akit’in internet siteleriyle Gazetevatan.com bu yönde haberler verdi.
Reuters gündeme taşımıştı
Reuters, adı açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı 14 Ekim tarihli haberinde Türkiye’nin Etiyopya ile Bayraktar TB2 SİHA’larının satışı için anlaşmaya vardığı iddiasını gündeme getirmişti.
Haberde Türkiye’den konuşan bir kaynak, Etiyopya’dan SİHA talebi geldiğini ama Türkiye’nin bu teklifle ilgili tutumunun belli olmadığını söylemişti.
Aynı haberde, Mısırlı iki kaynağa dayandırılarak, Etiyopya’yla baraj anlaşmazlığı içinde olan Mısır yönetiminin, Türkiye’den Etiyopya’ya SİHA satışını engellemek için ABD ve bazı Avrupa ülkeleri nezdinde lobi yürüttüğü iddia edilmişti. Mısırlı bir diğer kaynak, düzeltilmesi amaçlanan Türkiye-Mısır ilişkilerinin geleceği açısından bu tip anlaşmaların Kahire ile Ankara arasında görüşülmesi gerektiğini söylemişti.
Reuters, Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerini kaynak göstererek; geçen yılın aynı döneminde 203 bin dolar olan Türkiye’den Etiyopya’ya savunma ve havacılık ihracatının, bu yılın ilk üç ayında 51 milyon dolara yükseldiği bilgisini vermişti.
Guardian’ın haberinde Roketsan iddiası
Konuyla ilgili bir diğer iddia The Guardian’ın 4 Kasım tarihli haberinde yer almıştı.
Haberde, Tigray Halk Kurtuluş Ordusu milisleri tarafından bulunan bir mühimmat parçasının Türkiye yapımı olduğunun düşünüldüğü ve Batılı uzmanların parçanın geldiği füzenin TB2’ler tarafından kullanılabileceğini söyledikleri yer alıyordu.
The Guardian, bulunan parçanın Türkiye yapımı olduğu iddiasına gazeteci Martin Plaut’un yazısını kaynak göstermişti.
eritreahub.org/ethiopia-the-drone-identification-plate-pointing-to-turkish-drones-being-used-in-tigray
Plaut, fotoğrafını da yayımladığı parçanın üzerinde “MAM-L” ifadesinin yazdığını ve bunun Roketsan tarafından üretilen “Mini Akıllı Mühimmat”ların kısaltması olduğunu düşündüğünü yazmıştı.
The Guardian’ın kaynak gösterdiği gazeteci Martin Plaut’un yazısında yer alan mühimmat fotoğrafı.
Askeri iş birliği anlaşması imzalanmıştı
Geçtiğimiz Ağustos’ta Türkiye’yi ziyaret eden Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmî törenle karşılanmıştı.
Erdoğan görüşme sonrası ortak basın toplantısında “Bildiğiniz üzere Etiyopya hassas bir süreçten geçmektedir. Tigray bölgesindeki gelişmeleri ve son durumu ele aldık. Afrika’da stratejik konumu ve önemi haiz Etiyopya’nın barışı, huzuru ve bütünlüğü bizim için önemlidir” demişti.
Ziyarette Erdoğan ve Ahmed’in huzurunda, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Etiyopya Savunma Bakanı Keana Yadeta, Askerî Mali İş Birliği Anlaşması ile Askerî Çerçeve Anlaşması’nın da aralarında bulunduğu 3 anlaşma imzalamıştı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***