AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücret ve emekli maaşlarına yüksek oranlarda zam vermesi, faizli hesaplara döviz garantisi planıyla dolar kurunun gerilemesi baskın seçim iddialarını gündeme getirdi. Muhalefeti hazırlıksız yakalamak isteyen Erdoğan’ın önünde HDP’nin kapatılması, DEVA ve Gelecek’in de seçime sokulmaması planları var.
MUHALEFET HAZIRLIKSIZ YAKALANMAK İSTENİYOR
Siyaset biliminde baskın seçim, muhalefet ya da seçime girecek diğer partilerin seçim hazırlığı yapmadan, oy kayıplarını engellemek adına iktidar tarafından yapılan stratejik bir hamle olarak nitelendiriliyor. İktidar tarafından yapılan bir hamle olan baskın seçimde, yeni kurulan ya da halihazırda muhalefette bulunan siyasi partilerin hazırlıksız yakalanması hedefleniyor. Muhalefet partilerine şok etkisi oluşturacak şekilde seçim kararı alan mevcut iktidarların bütün planları, seçimi kazanmak üzerine kuruluyor.
AKP’DEN DEVA VE GELECEK’İ FRENLEME PLANI
AKP içerisinden istifa eden Ali Babacan DEVA Partisi’ni, Ahmet Davutoğlu ise Gelecek Partisi’ni kurdu. Ekonomik krizle birlikte bu partilere yönelenlerin sayısı artarken, AKP’nin kamuoyu araştırmalarına da yansıyan oy düşüşüne dur demek için baskın bir seçim yapmayı hedeflediği öne sürülüyor. AKP Hükumeti’nin dar gelirliler başta olmak üzere toplumun büyük bir kısmını oluşturan asgari ücretli, emekli ve sabit gelirlilere yönelik hamleleri bu iddiaları güçlendiriyor.
HDP KAPATILABİLİR, BİRÇOK PARTİNİN SEÇİME GİRMESİ ENGELLENEBİLİR
Baskın seçim kararı alınması halinde Cumhur İttifakı’nın yeniden iktidara gelmesinin önündeki tüm engellerin de temizlenmesi gerekecek. Bu kapsamda süreçte Doğu’da AKP’den daha fazla oy alan ve hakkında Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davası açılan HDP’nin kapatılması gündeme gelebilir. Aynı zamanda AKP içerisinden kopanların kurduğu DEVA ve Gelecek partilerini de seçimlere girmesinin engellenmesi gibi birçok hukuksuz durumun ortaya çıkması bekleniyor.
BASKIN SEÇİM İÇİN İKİ AY YETERLİ
Kanuna göre Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimine bir yıl veya daha az süre kalması hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi, makamın boşaldığı günden sonra gelen altmışıncı günü takip eden ilk pazar günü Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimiyle birlikte yapılması öngörülüyor. Bu kanuna göre YSK’nın tüm hazırlıklarını yapması için iki ay önceden seçim kararı alınması yeterli.
2018’DE NİSAN’DA KARAR ALINDI HAZİRAN’DA SEÇİM YAPILDI
Normal şartlarda Kasım 2019’da yapılması gereken seçimler, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın erken seçim olmayacağı beyanların karşın 17 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’nin erken seçim çağrısı sonrası 20 Nisan günü Türkiye Büyük Millet Meclisi, 24 Haziran günü için erken seçim kararı aldı.
AKP İKTİDAR OLAMAYINCA DA ERKEN SEÇİM KARARI ALMIŞTI
7 Haziran 2015 tarihinde yapılan seçimlerde AKP, kurulduğu günden beri ilk kez tek başına iktidara gelemedi. Dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu CHP ile koalisyon görüşmelerini sürdürürken AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan 24 Ağustos 2015’te Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’ı kabul edip seçimin yenilenmesi kararını aldı. 25 Ağustos günü ise 1 Kasım’da seçimlerin yapılması için karar alındı.
2007’DEKİ ERKEN SEÇİM DE 2.5 AYDA YAPILDI
2007 yılında TBMM’de yaşanan cumhurbaşkanlığı seçim krizi, Anayasa Mahkemesinin aldığı karar sonrasında içinden çıkılmaz bir hal aldı. Kasım ayında yapılması gereken seçimler AKP ve muhalefet partilerinin talebiyle TBMM Genel Kurulu’nda 3 Mayıs 2007 tarihinde yapılan oylamada, 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılması kabul edildi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***