Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) yönelik soruşturma kapsamında HDP eski milletvekili ve Emek Partisi (EMEP) Genel Yönetim Kurulu (GYK) Üyesi Levent Tüzel hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın duruşması, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tüzel’in katılmadığı duruşmada, avukatları Tugay Bek, Leylahan Tüzel ve Gülşah Kaya hazır bulundu.
Duruşmada avukatlar, iddia makamın önceki celse mahkeme heyetine, “örgüt üyeliği” iddiasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında değişen hapis cezası talebiyle sunduğu mütalaaya karşı savunma yaptı.
MÜTALAA SOYUT VE GEREKÇESİZ
Avukatlar, davanın 28 Eylül 2021 tarihli duruşmasında hatalı analiz edilen ses kayıtlarına ilişkin bilirkişiden ek rapor alınmasına yönelik taleplerinin mahkeme heyeti tarafından reddine karar verilmesini eleştirdi. Önceki bilirkişi raporunun mahkemenin ve savunmanın taleplerini karşılayacak nitelikten yoksun olduğunu dile getiren avukatlar, iddia makamının sunduğu mütalaanın da yöneltilen suçlama açısından soyut ve gerekçesiz olduğunu belirtti. Avukatlar, “İsnat konusu fiilleri somutlaştırmak ve delillerle ilişkilendirmek suretiyle mütalaanın açıklanması için savcılığa süre verilmesini, devamında savunma için tarafımıza süre verilmesi yönündeki talebimiz yönünden olumlu bir karar verilmeden savunma yapmamız talep edilmektedir. Bu durum adil yargılanma hakkının açık ihlali ve savunma hakkının kısıtlanmasıdır” dedi.
DEĞERLENDİRMELER HATALI
Müvekkillerinin iddianame ve mütalaada öne sürüldüğü şekilde DTK delegesi olmadığını, hiçbir kurulu ya da organında yer almadığı gibi hiçbir kongre, çalıştay ya da paneline de katılmadığını belirten avukatlar, mütalaada bu hususta yer alan değerlendirmelerin hatalı olduğunu vurguladı.
Yine mütalaada ayrıntılı olarak yer verilmese de müvekkillerinin iddianameye konu edilen eylem, etkinlik ve konuşmalarının isnat edilen suçlama ile suçun unsurlarıyla hiçbir ilgisinin olmadığını söyleyen avukatlar, suç unsuru olarak gösterilen fiil ve söylemlerin tamamının “düşünce ve ifade özgürlüğü” ile “yasama dokunulmazlığı” kapsamına girdiğini kaydetti.
NEZAKET ZİYARETİ YAPILDI
Avukatlar, iddianamede “yasadışı toplantı” olarak lanse edilen 16 Temmuz 2011 tarihli toplantının ise müvekkillerinin Konukevi’ne giderek DTK yetkililerine yaptığı nezaket ziyareti olduğunun altını çizdi. Avukatlar, DTK yetkilileri ile sadece sohbet edilen bu toplantının iddianamede ileri sürüldüğü gibi bir toplantı olmadığını ifade etti.
BERAAT TALEP ETTİLER
Hiçbir soruşturma ve kovuşturmaya konu olmasa da iddianamede suçlama konusu yapılan eylem ve etkinliklerin ise demokratik bir hakkın kullanımı olarak Anayasa ve AİHS ile güvence altına alınan “düşünce ve ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri hakkı” kapsamındaki eylem ve etkinlikler olduğunu dile getiren avukatlar, müvekkillerinin beraatini talep etti.
Avukatların savunmalarının ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, Levent Tüzel hakkında beraat kararı verdi. (MA)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***