İstanbul’da iki günde beş kişinin ölümüne ve çok sayıda binanın hasar görmesine yol açan fırtınanın ardından çok sayıda kişi hasarlarının giderilmesi için sigorta şirketlerine başvurmaya başladı.
DHA’ya konuşan İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği (İSAD) Onursal Başkanı Turusan Bağcı, hasarın giderilmesi için poliçelerde fırtına teminatı olması gerektiğini söyledi:
“Fırtına için sigortada ilk sebep prensibi geçerlidir. Örneğin lodos çıktı, çatıyı uçurdu camı kırdı, cam kırıldığı için içeriye su doldu ve evinizi su bastı. Poliçede su baskını teminatınız var ama fırtına yok. Benim evimi su bastı deyip hasarınız karşılatamıyorsunuz. Ana sebep fırtına olduğu için mutlaka poliçede fırtına teminatı olması lazım.
“Ev ve iş yerinizde konut ve iş yeri sigortanız varsa yüzde 99.9 oranında fırtına hasarı otomatik teminat olarak veriliyor. Konut hasarlarında kesin vardır ama iş yerleri sahiplerinin yine de kontrol etmesinde fayda var.
“Fırtına hasarı sayılması için sigorta tarafından baktığımızda meteoroloji raporlarına göre 7 Beaufort (Bofor) ve üzeri fırtına hasarı sayılıyor. 7 bofor altı küçük hafif rüzgar sayılıyor bu teminata girmiyor. Son zamanlarda oluşan lodos ve rüzgarların tamamı neredeyse 7 bofor ve üstündeki şiddete denk geliyor. Ferdi kaza veya hayat sigortanız varsa can kayıpları da sigorta tarafından karşılanıyor.
“Yaralanmalarda da sağlık sigortanızdan karşılanabiliyor.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***