İngiltere’de artan Omicron vakaları nedeniyle 5 aşamalı koronavirüs salgını alarm düzeyi 3’ten 4’e yükseltildi. 4. düzey, bulaşıcılığın yüksek ve sağlık hizmetlerine olan baskının geniş çaplı ya da artışta olduğu anlamına geliyor.
Son verilere göre İngiltere’de tespit edilen Omicron varyantına bağlı vaka sayısı 3 bini geçti. Ancak bilim insanları varyantın toplumdaki yayılımının bu sayısının çok üstünde olduğu tahmininde bulunuyor.
Ülkedeki üst düzey sağlık yetkilileri yaptıkları açıklamada Omicron varyantının halk sağlığı ve genel sağlık hizmetlerini hızla artan şekilde tehlikeye attığını belirtti ve “Erken verilere göre Omicron varyantı Delta’dan daha hızlı yayılıyor ve aşıların semtomatik Covid-19 hastalığına karşı koruma düzeyi azaldı” açıklamasında bulundu.
Mevcut aşılarının Omicron’a karşı yeterince korumadığı bilgisi hükümeti harekete geçirdi. Başbakan Boris Johnson dün akşam televizyon ekranlarından halka seslenerek “Omicron’un size zarar veremeyeceğini düşünme hatasına düşmeyin” uyarısında bulundu.
“Salgınla mücadelemizde yeni Omicron varyantı nedeniyle maalesef acil bir durumla karşı karşıyayız” diyen Johnson Omicron’a karşı hükümetin eylem planını açıkladı. Plana göre hükümetin stratejisinde artan vakalar karşısında kısıtlamaların arttırılmasından çok aşılama kampanyasına hız verilmesi öncelikli.
Hedef, 23 milyon kişiye yıl sonuna kadar üçüncü doz aşıların tamamlanması
İki doz Covid-19 aşısının yeterli koruma sağlamadığının anlaşıldığını belirten Johnson, bilim insanlarının üçüncü ya da takviye/güçlendirici dozun koruma düzeyini artrıracağı kanaatinde olduğunun altını çizdi.
Bu bilgiden hareketle takviye aşı için dev bir kampanya başlatan Johnson, ikinci dozlarının üzerinden üç ay geçen 18 yaş ve üstü tüm yetişkinlere yıl sonundan önce Covid-19 güçlendirici dozlarının sunulacağını duyurdu.
Şu anda 23 milyon doza yakın kişinin üçüncü aşısını yaptırdığı ülkede bu hedef doğrultusunda 23 milyon kişiye daha yıl sonuna kadar üçüncü doz aşı vurulması amaçlanıyor. Bu da günde yaklaşık bir milyon kişinin aşılanması anlamına geliyor.
Hükümet bu büyük lojistik yükün altından kalkmak üzere ordunun devreye gireceğini, ilave aşılama merkezleri ve mobil ünitelerin kurulacağını, kliniklerin çalışma saatlerinin uzatılacağını ve binlerce gönüllünün aşı yapmak üzere eğitileceğini açıkladı.
Hükümet, ayrıca İngiltere için geçerli bu hedeflerin İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da da hayata geçirilmesi için destek vereceklerini duyurdu.
Öte yandan kampanyaya hız verilebilmesi için bazı tıbbi randevuların ertelenebileceği belirtildi.
Ülkede bugünden itibaren yeni bazı önlemler de hayata geçiriliyor. Yeni kısıtlamalara göre:
- Maske kullanımı mağazaların yanı sıra sinema, tiyatro gibi bazı iç mekanlarda da zorunlu hale geldi, ancak restoran ve kafelerde maske kullanma zorunluluğu bulunmuyor.
- Mümkün olduğunca evden çalışma sistemine dönülmesi istendi.
- Gece kulübü ve kalabalık grupların bir araya geldiği stadyum vb yerlere girişte aşı pasaportu zorunluluğu getirildi.
- Omicron vakasıyla temas eden tam aşılı kişilerin yedi gün boyunca günlük hızlı Covid-19 testi yapması istendi. Yedi test içeren hızlı test kutuları Ulusal Sağlık Sistemi tarafından bedava temin edilebiliyor. Tam aşılı olmayan temaslıların ise 10 gün süreyle karantinada kalması zorunlu.
Üçüncü doz Omicron’a karşı koruyucu mu?
İngiltere Sağlık Güvenlik Kurumu tarafından geçen hafta açıklanan bir araştırma iki doz Covid-19 aşısının semptomatik vakalar açısından Omicron’a karşı Delta ve diğer varyantlara göre daha az koruduğunu ortaya çıkardı. Ancak çalışmaya göre üçüncü ya da güçlendirici doz, yapıldıktan sonraki ilk dönemde Omicron’dan kaynaklanan hafif Covid-19’a karşı yüzde 70-75 düzeyinde koruma sağlıyor.
Henüz akademik değerlendirmeden geçmeyen çalışma Omicron’a bağlı ağır vaka ya da ölüm oranının ne düzeyde olduğu konusunda henüz bilgi sunmuyor. Uzmanlar hastalığın doğal seyrine bağlı olarak ilk hastalanma zamanı ile hastalığın ağırlaşması arasında gecikmeden dlayı bu bilginin ilerleyen haftalarda netleşeceğini belirtiyor. Omicron vakası ilk olarak yaklaşık iki hafta önce Güney Afrika’da tespit edilmişti.
Çalışma İngiltere’nin Delta deneyimine göre iki doz Covid-19 aşısı hastaneye yatışa karşı nispeten iyi koruma sağlıyor. Çalışma özellikle Pfizer/BioNTech aşısının ağır hastalığa karşı önemli düzeyde koruma sağladığına dikkat çekiyor.
İngiltere’de 12 yaş ve üzeri grubun yüzde 89’u birinci doz, yüzde 81’i ikinci doz, yüzde 40’ı ise üçüncü doz Covid-19 aşılarını yaptırdı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***