Türk lirasındaki değer kaybı İngiltere’de çalışan Türkiye göçmenlerini de etkiliyor. Özellikle Türkiye’deki yakınlarına para gönderenler aynı paranın daha çok TL karşılığı olması karşısında memnun olsalar da Türkiye’de yaşayanlar için endişe duyuyorlar.
VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Zahide Kaygısız, 30 yıl önce geldiği İngiltere’de TL’nin eriyip değerinin sürekli düştüğünü görmekten dolayı üzgün olduğunu söyledi. Kaygısız, elindeki 20 TL’lik banknota bakarken onu bir yıl önce Türkiye’ye tatile gittiğinde gördüğünü, o zaman beri değerinin çok hızlı değiştiğini anlattı.
Kaygısız, bu değer değişikliğinin kendisi için avantaj sayılsa da Türkiye’de yaşayanlar için üzücü olduğunu söyleyerek Türkiye’deki gençler için kaygılandığını dile getiriyor. Biriktirdiği sterlinlerin bir kısmıyla Türkiye’de yatırım yaptığını aktaran Kaygısız, aynı zamanda akrabalarına da yardım ediyor.
Dönercide çalışan Toruncan Mengüloğlu uzun süredir eline almadığı 20 TL’lik banknota bakarken şu an 1 sterlin bile etmediğine şaşırdığını aktarıyor.
20 TL eşiğini hızla geçen sterlin 22 küsürlerde gezinirken Londra’nın Türkiye göçmeni esnafı kazançlarının TL’ye göre sürekli artmasından dolayı hem şaşkın hem de endişeli.
‘TÜRKİYE’DEKİLERE YAZIK OLUYOR’
Harringay semtinin Green Lanes caddesine alışverişe gelenler ise daha 20 gün önce gittikleri Türkiye’de, 20 liraya neredeyse hiç bir şey alınamadığını görüp üzüldüklerini belirtti. İçlerinden biri “Hadi biz buradayız, bir şekilde geçiniyoruz ama oradakilere yazık oluyor” diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Alışveriştekilerden bir diğeri 20 TL’ye bakarken “Türk parası pul oldu, biz Türkiye’yi izlerken çok üzülüyoruz” ifadelerini kullandı.
GÖZLEME 3 STERLİN
Unlu mamüller dükkanının vitrininde yaptığı peynirli, patatesli ve ıspanaklı gözlemelerin bir tanesini 3 sterlinden satan gözlemeci, 20 TL karşılığı sterlinle Londra’da bir gözleme bile alınamayacağını söyledi. Bir zamanlar Türkiye’deyken kullandığı para birimini hiç özlemediğini aktaran gözlemeci, TL’nin sterlin karşısında değer kaybetmesine üzüldüğünü ve özellikle Türkiye’de çalışanlar adına kaygılandığını belirtti. Sterlin kazanan biri olarak elindeki paranın değer artışına sevinemediğini belirten gözlemeci “Türkiye’dekiler fakirlikten kırılırken onları düşünmeden edemiyorum” dedi.
DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE GEÇMEYEN PARA BİRİMİ
Bir yıl önce gelirken TL birikimini dolara çevirdiğini anlatan pastacı Ali Talipoğlu eline verilen bir deste dolara bakıp yakındığını hatırladı ve TL’nin dünyada hiç bir yerde geçmeyen bir para birimi olduğundan üzüntü duyduğunu ifade etti.
HAFTALIĞI 500 İLA 700 STERLİN
Dönercide çalışan Toruncan Mengüloğlu haftada 500 ila 700 sterlin olan kazancının TL’ye çevirince artık çok daha büyük bir rakam ifade ettiğini ancak Londra’da karı koca çalışarak ancak geçinebildiklerini söyledi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***