ABD hükümeti, Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın İngiltere’den ABD’ye iadesini durduran mahkeme kararına karşı temyiz başvurusunu kazandı.
Dava şimdi alt mahkemeye gidecek ve yeniden görülecek.
50 hafta hapis cezasına çarptırıldığı Nisan 2019’dan beri tutuklu olan Assange’ın, İngiltere Yüksek Mahkemesi’ne başvuru hakkı saklı.
İngiliz bölge mahkemesi yargıcı Vanessa Baraitser, Ocak ayında Assange’ın “akıl sağlığı ve ABD hapishanesinde intihar etme riski nedeniyle iade edilemeyeceği”ne hükmetmişti.
Baş Hakim Lord Burnett ve Hakim Lord Holroyde ise bugün (10 Aralık) yüksek mahkemede Assange’ın iade edilebileceğine karar verdi.
ABD neden iade istiyor?
Avustralyalı Assange, Amerika Birleşik Devletleri’nde 18 ayrı suçtan aranıyor. Bu suçlardan 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalması söz konusu.
Suçlamaların merkezinde, 2010’da Afganistan ve Irak’taki askeri harekatların ayrıntılarını ortaya çıkaran 500 bin gizli dosyanın WikiLeaks tarafından yayımlanması var.
ABD hükümeti ayrıca, istihbarat analisti Chelsea Manning’in dünya çapındaki gizli kaynakları ifşa etmeden önce Assange’ın 2010 belgelerini çalmasına yardım ettiğini iddia ediyor.
Manning, ikinci dört yıllık görev süresinin sonunda eski Başkan Barack Obama tarafından affedildi. Ancak WikiLeaks’i araştıran komisyon önünde ifade vermeyi reddettiği için Mayıs 2019’dan Aralık 2020’ye kadar hapiste kaldı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***