Hizmet Hareketi’nin temel değerleri kısa bir animasyon videoyla anlatıldı. Video, Hizmet’i tanımlayarak başlıyor. Ardından camianın temel değerleri sıralanıyor. Temel değerlerin ilk üç maddesinde ‘insana ve insan haklarına saygı, hukuka saygı ve barışçı ve müspet hareket’ maddeleri yer alıyor.
Alliance for Shared Values-Paylaşılan Değerler İttifakı (AFSV) tarafından paylaşılan videoda, “Hizmet, barış içinde birlikte yaşama ve insanlığa hizmet etme ortak idealine matuf olarak toplumsal sorumluluk ve hayırseverlik çerçevesinde, eğitim, diyalog ve insani yardım faaliyetlerini önceleyen, gönüllülüğü esas alan, barışçıl, dini, sosyal ve kültürel çeşitliliği kucaklayıcı, ilhamini İslami ve evrensel insani değerlerden alan bir sivil toplum hareketidir.” deniliyor. Gülen liderliğindeki camianın vizyonuna dair açıklamalar da yer alıyor.
Şu ifadeler kullanılıyor:
Hizmet hareketi katılımcıları sosyal planda,
- İnsanların aziz tutulduğu ve kendi konumunda kabul edildiği
- İnsan haklarının korunduğu ve bunlara aykırı olmayan her türlü çeşitliliğin zenginlik olarak görüldüğü,
- İnsanlığın sorunlarına duyarlılık gösterildiği,
- Değişik din, kültür ve dünya görüşüne sahip insanların birbiriyle diyalog içinde olduğu, birbirine empati yapabildiği,
- Paylaşma ve dayanışmanın hâkim olduğu,
- Barış ve huzur içinde birlikte yaşayan, bir topluma ulaşmayı hedefler ve bu vizyonu paylaşan farklı toplum kesimleriyle birlikte çalışırlar.
HİZMET HAREKETİ’NİN TEMEL DEĞERLERİ
İNSANA VE İNSAN HAKLARINA SAYGI
Hizmet katılımcıları nezdinde her insan, insan olması itibariyle, değerlidir ve her insan aziz tutulmalıdır. Bütün insanlar insan olarak ve hukuk karşısında eşittir. Hiçbir insan diğerine üstün değildir. Hizmet katılımcıları Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi’nde yer alan bütün insan haklarına ve hürriyetlerine saygılıdır. Sosyal adalet ve fırsat eşitliği de insanların eşitliğinin bir gereğidir.
HUKUKA VE KANUNLARA SAYGI
Hizmet katılımcıları hukuka saygılıdır, hiç kimseyi hukukun üzerinde görmezler, faaliyetlerini her zaman insan izzetini koruma hassasiyeti, yaşadıkları ülke kanunları ve evrensel hukuk prensipleri çerçevesinde yaparlar. Kurdukları organizasyonları yaşadıkları ülkenin şeffaflık ve denetlenebilirlik normlarına uygun bir şekilde yürütürler.
BARIŞÇI VE MÜSPET HAREKET
Hizmet barışçı bir harekettir. Şiddeti siyasi bir araç olarak kullanmayı reddeder. Hizmet katılımcıları müspet ve yapıcı hareket yollarını tercih ederler, şiddet içeren ve yıkıcı eylemleri reddederler.
KADINLARIN TOPLUMSAL ROLÜNÜN GÜÇLENDİRİLMESİ
Hizmet katılımcıları kadınlara eşit fırsatlar tanınmasını, onların toplumsal hayatın bütün alanlarında rol alabilir bir konuma gelmelerini hedef olarak benimser ve faaliyetleriyle destekler.
ETİK VE AHLAKİ ÇERÇEVEDE HAREKET
Hizmet katılımcıları faaliyetlerinde hem evrensel etik normları hem de ahlaki ilkeleri gözetirler. Dürüstlük (sıdk), emniyet, hakkaniyet gibi temel ahlaki prensiplere riayet ederler. Meşru ve hak olan hedeflere ulaştıran yolların da hak ve meşru olması gerektiğine inanırlar.
ÇOĞULCULUK, FARKLILIKLARA VE KUTSALLARA SAYGI
Hizmet katılımcıları, temel insan haklarına aykırı olmayan toplumsal ve bireysel çeşitliliği bir zenginlik olarak kabul ederler. Farklı inanç, din ve kültürlerin kutsallarının çatışma sebebi haline gelmemesi için gereken hassasiyeti gösterirler.
GÖNÜLLÜ KATILIMCILIK VE FEDAKÂRLIK
Hizmet gönüllüsü olmak, faaliyetlere katılmak ve ayrılmak tamamen kişinin bireysel tercihidir. Hizmet gönüllüleri temel değerlerini hayata taşıyan, insanlığın gelişimine faydası olan projelere kendi imkânları ölçüsünde maddi yardımları veya gönüllü çalışmalarıyla katkı yaparlar.
İSTİŞARE VE ORTAK AKIL
Hizmet katılımcıları farklı perspektif ve düşüncelerin müzakeresi ile oluşan ortak akıldan istifade ederler.
SİVİLLİK VE BAĞIMSIZLIK
Hizmet Hareketi sivil bir harekettir ve bağımsız hareket eder. Herhangi bir devletin veya siyasi oluşumun uzantısı değildir. Hizmet gönüllüleri aktif, katılımcı vatandaşlığa ve demokratik kültürün özümsenmesine önem verirler, katılımcılarının bireysel siyasi tercihlerine saygı duyarlar. Dinin siyasi bir ideoloji haline getirilmesini veya siyasete alet edilmesini reddederler.
AKTİF VATANDAŞLIK VE TOPLUMSAL KATKI
Hareket katılımcıları, içinde yaşadıkları topluma katkı yapmayı ve toplumsal sorunlara çözüm üretmeyi sosyal sorumluluğun gereği olarak kabul ederler. Kendilerini insanlık ailesinin bir ferdi olarak görür ve insanlığın problemlerine karşı duyarlılığı, insanlığa hizmeti hedefler.
ÇEVRENİN KORUNMASI
Hizmet gönüllüleri dünyamızı içindeki bütün eko-sistemlerle birlikte gelecek nesillere temiz bırakılması gereken bir miras olarak görür ve çevreyi korumaya önem verirler.
İNSANA BÜTÜNCÜL BAKIŞ ( AKIL- KALP BÜTÜNLÜĞÜ)
İnsan hem maddi/fiziki hem de manevi boyutu olan bir varlıktır. Hizmet katılımcıları insanın bu her iki boyuttaki ihtiyaçlarının karşılanması, maddi ve manevi varlığının gelişimi için akıl ve bilimsel araştırma yollarıyla manevi disiplinlerden birlikte istifade edilmesini destekler.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***