Koronavirüsün Omicron varyantının ilk çıkış noktası olarak görülen Güney Afrika’da sağlık otoriteleri, bu varyantın Delta’ya göre daha hafif seyrettiği görüşünde.
Omicron, Güney Afrika’yı kasıp kavururken Dr. Unben Pillay, bu virüsle enfekte kişilerin hastane yatışını yapmadığını belirtiyor.
Diğer tıp uzmanlarıyla birlikte, ‘Omicron varyantının daha hızlı yayılsa bile, gerçekte Delta’ya göre daha hafif seyrettiği görüşü’ nedeniyle bu yola başvurduğunu dile getiriyor.
Dr. Pillay, hastalarıyla ilgili, “Rahatsızlığı evde atlatabiliyor. Çoğu 10 ila 14 günlük izolasyon süresi içinde iyileşti.” diyor.
Bunun, yaşlıları ve onları koronavirüs enfeksiyonundan ciddi şekilde hastalanmaya karşı daha savunmasız hale getirebilecek sağlık sorunları olanları da içerdiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Omicron’ adını verdiği yeni varyantın Güney Afrika’da rapor edilmesinin üzerinden iki hafta geçti.
Ülkedeki diğer doktorlar da benzer açıklamalarda bulundu.
Pillay ve Güney Afrikalı diğer doktorların kanaatleri şimdilik kesin olmasa da açıklamaları, küresel çapta yürütülen çalışmalara ışık tutacak mahiyette.
Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’ne göre son haftalarda Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılanların sadece yüzde 30’u ciddi şekilde hastaydı. Bu rakam, pandeminin önceki dalgalarının ilk haftalarındaki oranın yarısından bile az.
Resmi verilere göre Covid-19 için ortalama hastanede kalış süresi bu sefer daha kısa. Daha önceki 8 günlük süreye kıyasla şu anda yaklaşık 2,8 gün.
Yakın zamanda Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan hastaların sadece yüzde 3’ü hayatını kaybetti, bu oran ülkedeki daha önceki dalgalarda yaklaşık yüzde 20 civarındaydı.
Afrika Sağlık Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Willem Hanekom da, kendi enstitüsünün rakamlarına ve diğer raporlara atıfla, “Şu anda neredeyse her şey, hastalığın (Omicron varyantı) daha hafif olduğuna işaret ediyor. Ancak daha ilk günlerdeyiz ve son verileri elimize almamız gerekiyor. Genellikle hastaneye yatışlar ve ölümler daha sonra gerçekleşir. Bu dalganın henüz ikinci haftasındayız.” değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan bilim insanları dünya genelinde mevcut Covid-19 aşılarının ve tedavilerinin Omicron’a karşı ne kadar etkili olduğunu görmek için testler yaparken, vaka sayıları ve hastaneye yatış oranlarını da yakından izliyor.
Ancak Delta hala dünya çapındaki baskın koronavirüs varyantı. Merkez üssü Güney Afrika olan Omicron ise onlarca ülkede ortaya çıkmaya devam ediyor.
Dr. Pillay, başkent Pretoria ve ülkenin en büyük şehri Johannesburg’u da kapsayan 16 milyon nüfuslu ülkenin en büyük eyaleti Gauteng’da faaliyet yürütüyor.
Aralık ayının ilk haftasında Gauteng eyaleti genelindeki yeni vakalarda yüzde 400 artış yaşandı. Sağlık yetkililerine göre testler, bu artışın yüzde 90’ından fazlasına Omicron’un sebep olduğunu ortaya koydu.
Covid-19 hastalarının Delta dalgası sırasında nefes almakta zorlandığını, oksijen seviyelerinin düştüğünü ve birçoğunun hastaneye kaldırılması gerektiğini belirten Dr. Pillay, şimdilerde ise tedavi ettiği hastaların vücut ağrıları ve öksürük gibi daha hafif, grip benzeri semptomlar gösterdiğini aktardı.
ABD’de Omicron’a yakalananların çoğu iki doz aşılıydı
Bu arada Amerika Birleşik Devletleri’nde şimdiye kadar tanımlanan Omicron varyantının neden olduğu 43 Covid-19 vakasının çoğunun, tamamen aşılanmış kişilerde görüldüğü bildirildi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi de (CDC), 43 vakadan 34’ünün tamamen aşılandığı kaydedildi.
Açıklamada ayrıca, bu kişilerin üçte birinin de (14 kişi) takviye doz dahi aldığı bilgisi paylaşıldı.
Rakamlar çok küçük olsa da, mevcut Covid-19 aşılarının son derece bulaşıcı yeni varyanta karşı daha az koruma sağlayabileceğine dair endişeleri arttırıyor.
CDC, Omicron vakası şikayetiyle hastaneye gelen hastaların çoğunun hafif semptomlar gösterdiğini dile getirdi.
Reuters’a göre, ABD’de Omicron varyantı tespit edilen eyalet sayısı 22’ye yükseldi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***