Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu tarafından hazırlanan ‘Asgari Ücret Gerçeği Araştırması’ Türkiye’de asgari ücretin artan döviz ve altın fiyatları karşısında büyük kayba uğradığını ortaya koydu.
DİSK, asgari ücretin pahalılık ve art arda gelen zamlar nedeniyle yaşanan alım gücü kaybına karşı yetersiz kaldığını belirtti ve “insan onuruna yaraşır bir yaşam daha da imkânsız hale geliyor” dedi.
DİSK Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırmada asgari ücretin “ortalama ücrete dönüştüğüne” dikkat çekildi. Araştırmada tüm ücretli çalışanların yüzde 64’ünün (12,5 milyon işçi) asgari ücretin altı ile asgari ücretin bir buçuk katı arasında bir ücret elde ettiği belirtildi.
Araştırmaya göre Türkiye’de milyonlarca işçi, özellikle de kadınlar asgari ücrete bile ulaşamıyor. Özel sektör işçilerin yüzde 70’inin de asgari ücretli olduğu belirtiliyor.
“Alım gücü kaybı 371 dolardan 270 dolara düştü”
Merkez Bankası’nın yıllık ortalama Cumhuriyet altını fiyatlarına göre 2003 yılında asgari ücretin yıllık tutarı ile 25 altın alınabilirken 2021’de yıllık net asgari ücretle sadece 10,4 ve güncel fiyatlara göre ise 7 Cumhuriyet altını alınabildiğini kaydeden araştırmada döviz kurlarına göre de bir kıyaslamada bulunuldu.
Buna göre 2008’de 371 dolar olan asgari ücretin 2021 güncel kurlarına göre 270 dolara düştü.
Araştırma sonuçlarına kamuoyuna aktaran duyuruda “TL’nin değer kaybetmesini rekabet gücünün artması ve yabancı sermayenin Türkiye’de yatırım yapacak olması üzerinden açıklayanlar hızla asgari ücretliler toplumuna dönüşen Türkiye’de emekçi sınıfların her geçen gün ücretlerinin azalması ve günden güne yoksullaşması karşısında susuyorlar” ifadeleri kullanıldı.
DİSK’e göre son dönemdeki Türk lirasının hızlı değer kaybı nedeniyle Türkiye 2021’de Arnavutluk’tan sonra Avrupa’da en düşük asgari ücretine sahip ikinci ülke haline geldi.
DİSK, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde en düşük asgari ücrete sahip ülkelerden biri olmasının yanı sıra, asgari ücretle çalışan oranının en yüksek olduğu ülke olduğuna da dikkat çekti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***