2017’den beri Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü ve 2015’ten beri Çin Bilimler Üniversitesi Savaid Tıp Fakültesi Dekanı olan Gao Fu, dün Çin’de düzenlenen Ulusal Aşı ve Sağlık konulu konferansta daha Çin’in koronavirüse karşı geliştirdiği aşıların etkililiğinin düşük olduğunu kabul etti. Gao, “Çin aşıları çok yüksek koruma oranlarına sahip değil” dedi ve etkililik derecesini arttırmak için aşıları karıştırmayı düşündüklerini söyledi.
Sinovac ve Sinopharm aşıları Türkiye, Meksika, Brezilya, Endonezya ve Macaristan’ın da aralarında bulunduğu 22 ülkeye satıldı.
Çin Komünist Partisi, Çin aşılarını pazarlarken, Pfizer-BioNTech’in kullandığı mRNA teknolojisi hakkında şüphe yaymayı da ihmal etmemişti ancak Gao dün “Şimdi bağışıklık için farklı teknik alanlardan farklı aşı kullanımı konusu resmi değerlendirmeye tabii tutuluyor” dedi.
Gao, Çin’in aşı stratejisinde yapılması mümkün değişikliklere ilişkin bilgi vermedi ancak mRNA teknolojisinden bir olasılık olarak bahsetti. Daha önce mRNA teknolojisini sağlıklı kişilerde ilk kez kullanıldığı için sorgulayan Gao, BioNTech aşısının ilk kullanımından bu yana 6 ay geçtikten sonra “Herkes mRNA aşılarının insanlığa sağlayacağı faydaları dikkate almalı” dedi.
Çin Hastalık Kontrol Merkezi’nin bir başka yetkilisi olan Wang Huaqing de araştırmacıların mRNA bağışıklık teknolojisi üzerine kurulu bir aşı üzerinde çalıştıklarını doğruladı. Huaqing, “Ülkemizde geliştirilen mRNA aşıları da klinik deney safhasına girdi” dedi. Huaqing, mRNA teknolojisini kullanan Çin aşıların ne zaman hazır olacağı hakkında bilgi vermedi.
Brezilya’da yapılan araştırmada, Sinovac aşısının koronavirüs semptomatik enfeksiyonlarını önlemede etkililik oranı yüzde 50,4 olarak belirlenmişi. Hacettepe Üniversitesi’nin FAZ 3 sonuçlarına göre ise Sinovac aşısının etkililiği yüzde 83,5.
Aynı oran Pfizer-BioNTech aşısı için yüzde 97.
Sinovac Sözcüsü Liu Peicheng da aşının etkililik oranının farklılık gösterdiğini kabul etti bunun araştırmada yer alan kişilerin yaşları ve virüsün varyantı ile başka faktörlerden kaynaklanabileceğini söyledi.
Çin devlet medyası ve sosyal medyada sağlık ve bilim konusunda yazan Çinli bloggerlar da mRNA teknolojisinin güvenliğini ve etkililiğini sorgulama kampanyasına yoğun olarak katılmışlardı. (AP)
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***