ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Libya’da 24 Aralık’ta yapılması planlanan ancak ertelenen başkanlık ve parlamento seçimlerinin geciktirilmeden yapılması çağrısında bulundu.
Batılı ülkeler, ertelenen seçimlerin yerine yeni bir seçim takviminin acilen belirlenmesini istedi.
Beş ülke tarafından yapılan ortak açıklamada, “ilgili Libya makamlarını, hızlı bir şekilde oy verme günü için bir tarih belirlemeleri ve gecikmeksizin cumhurbaşkanlığı adaylarının nihai listesini yayınlayarak Libya halkının seçim isteklerine saygı duymaya çağırıyoruz.” denildi.
Açıklamada, Libya’nın bağımsızlığı, egemenliği, toprak bütünlüğü ve ulusal birliğini güçlendirmek amacıyla düzenlenecek seçim için ortaya çıkan momentumun kaçırılmamasının önemine değinildi.
Siyasi veya askeri meselelerdeki anlaşmazlıkların “şiddete başvurulmadan” çözülmesi yönündeki çağrılarını yineleyen 5 ülke, “şiddet veya şiddete teşvik yoluyla istikrarı tehdit eden veya siyasi ve seçim sürecini baltalayanlara karşı gerekli yanıtın verileceği uyarısında bulundu.
Türk Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması
Türk Dışişleri Bakanlığı da Libya’da 24 Aralık’ta yapılması planlanan ancak ertelenen seçimlere ilişkin açıklamasında, “Seçimler sonrasında yeni bir hükümet kurulana kadar kardeş Libya halkının esenliği için ülkede meşruiyet ve yönetim boşluğuna yol açılmamalıdır. Bu doğrultuda, Libyalı tüm kesimlerin sorumluluk bilinci ve sağduyu içerisinde hareket etmelerini bekliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Libya’daki seçimlerin geçiş sürecinde önemli bir dönüm noktası olarak görüldüğü ve desteklendiği belirtildi.
Açıklamada, Libya’nın birlik ve bütünlüğünün sağlanması bakımından seçimlerin adil, muteber ve bağımsız yapılması, seçim sonuçlarının Libya’daki tüm kesimler tarafından tanınması ve seçilecek yönetimin ülkenin tamamında yetkilerini kullanabilmesinin önem arz ettiği vurgulandı.
BM’den Libya’ya “uygun koşullar” oluşturması çağrısı
Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Libya Özel Danışmanı Stephanie Williams, Libya’da 24 Aralık’ta yapılması planlanan ancak ertelenen seçimlerin önündeki mevcut zorlukların suistimal edilmemesi gerektiğini belirterek, kapsayıcı, özgür, adil, barışçıl ve güvenilir seçimler için uygun koşullar oluşturulması çağrısı yaptı.
Williams, Libya’daki başkanlık ve parlamento seçimlerinin ertelenmesine ilişkin yaptığı açıklamada, seçim sürecinin önündeki mevcut sorunları aşmak için ilgili kurumlara ve taraflara birlikte çalışma teklifinde bulundu.
Libyalı taraflara seçimlerde oy kullanacak 2,8 milyon kişinin iradesine saygı duyma çağrısı yapan Williams, seçimlerin önündeki mevcut zorlukların suistimal edilmemesi, kapsayıcı, özgür, adil, barışçıl ve güvenilir seçimler için uygun koşullar oluşturulması çağrısı yaptı.
Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu, 24 Aralık’ta gerçekleştirilmesi planlanan başkanlık seçimlerinin 24 Ocak 2022’ye ertelenmesini önermişti.
Tartışmalı seçimler
BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun Kasım 2020’deki toplantılarında, ülkede başkanlık ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021’de yapılmasına karar verilmişti.
Ancak Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyinden oluşan taraflar, seçimlerin hukuki altyapısını belirleyecek kanunda bugüne kadar uzlaşamadı.
Temsilciler Meclisi Başkanı ve ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Hafter’in siyasi müttefiki Akile Salih, 8 Eylül’de tek taraflı şekilde başkanlık seçimlerine ilişkin bir kanun çıkardığını açıklamıştı.
Salih’in Mecliste oylamaya sunmadan ve Devlet Yüksek Konseyine başvurmaksızın çıkardığı bu kanun, Konsey tarafından reddedilmişti.
Temsilciler Meclisi, 4 Ekim’de tek taraflı çıkardığı bir başka kanunla, parlamento seçimlerinin başkanlık seçimlerinden bir ay sonra yapılacağını duyurmuştu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***