Almanya, Avrupa’da son yılların en önemli enerji krizinin yaşandığı dönemde, ülkedeki üç nükleer enerji santralini bugün kapatıyor.
Eski Başbakan Angela Merkel’in konuyla ilgili daha önce belirlediği takvim çerçevesinde bu adım atılacak.
Avrupa’da enerji fiyatlarının arttığı ve kıtanın en önemli doğal gaz tedarikçisi Rusya ile Ukrayna krizi yüzünden ilişkilerin gerginleşti bir dönemde Brokdorf, Grohnde ve Gundremmingen santrallerinin kapısına kilit vurulacak.
Bu santrallerin kapanması, ülkedeki nükleer kapasiteyi önemli ölçüde düşürürken, bin rüzgar türbininin ürettiği güce eşdeğer enerji üretimini yaklaşık dört gigawatt azaltacak.
Almanya’da, 2011 yılında Japonya’daki Fukushima nükleer felaketinin ardından başlayan sert protestolar Merkel’in bu kararı almasında önemli rol oynamıştı.
2022 yılı sonuna kadar 3 santral daha kapanacak
Almanya, 2022 yılı sonuna kadar Neckarwestheim, Essenbach ve Emsland nükleer santrallerini de kapatacak.
Avrupa’da gaz fiyatlarının katlanarak artması yüzünden, nükleer santrallerin kapatılması kararıyla ilgili tartışma da ülkede yeniden alevlendi.
Nükleer santrallerin kapanacak olması nedeniyle Almanya’da enerji fiyatlarının daha da artması bekleniyor.
Almanya, 2030 yılına kadar kömür üretimini sonlandırmak istiyor
Yenilenebilir enerji kaynaklarını artırmayı ve çeşitlendirmeyi planlayan Almanya’nın kısa dönemde bu hedefini tutturamaması, Berlin’in enerji alanında Moskova’ya bağımlılığının bir müddet daha sürmesine yol açacak.
Almanya toplam enerji tüketiminin 2021 yılında yüzde 42’sini yenilenebilir enerjiden elde etti.
Küresel ısınmayla mücadele kapsamında adımlar atmak isteyen Almanya, 2030 yılına kadar kömür üretimini tamamen sonlandırmak istiyor. Bu konu, Yeşillerin baskısıyla koalisyon protokolüne de girdi.
Ülkede, 2030 yılına kadar enerji tüketiminin yüzde 80’inin yenilenebilir enerjiden karşılanması planlanıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***