Avrupa Birliği (AB), Türkiye’de, Sosyal Uyum Yardımı (SUY) programının 2023 yılı başına kadar uzatılması amacıyla ilave 325 milyon euro tahsis etti.
SUY kapsamında Türkiye’deki 1,5 milyonu aşkın mülteciye, temel ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla aylık nakit transferi yapılıyor. AB’nin bugüne kadarki en büyük insani yardım programı olan SUY, dünyanın da en büyük nakit yardım programı olma özelliğini taşıyor.
Ankara’ya yaptığı bugünkü ziyaret sırasında konu ile ilgili açıklamalarda bulunan AB Komisyonu’nun Kriz Yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic şunları söyledi:
“Türkiye’de bulunan hassas durumdaki mülteciler beş yılı aşkın bir süredir insani yardımlarımıza güvenerek hayatlarını sürdürüyor, onları hayal kırıklığına uğratmayacağız. Bugün açıklanan fonlar sayesinde AB 2023 yılı başına kadar SUY programını devam ettirecektir. Bu fonlar, birçoğu özellikle koronavirüs pandemisinden çok ciddi etkilenmiş olan yüz binlerce aileyi hayata bağlayan kritik bir destek sağlıyor. Nakit desteği bu ailelerin en acil ihtiyaçlarının ne olduğuna kendilerinin karar vermesine imkan vererek aynı zamanda Türk ekonomisine de katkıda bulunuyor. Bu AB için, insani yardım alanındaki ortaklarımız ve Türk Hükümeti için önemli bir başarıdır.”
SUY programı ne içeriyor?
SUY programı kayıt altında bulunan hassas durumdaki mültecilere bir elektronik karta yüklenmiş şekilde aylık nakit transferi sağlamakta.
Bugün açıklanan fon, 25 Haziran 2021 tarihli AB Konseyi’nin ardından Başkan von der Leyen tarafından açıklanan ve Türkiye’deki mültecileri desteklemeyi amaçlayan 3 milyar euroluk paketin bir parçasını oluşturuyor.
Ziyaret sırasında Komisyon Üyesi Lenarcic, IFRC Genel Sekreteri Jagan Chapagain ile birlikte, Türk Kızılay’ı temsilcileri ve SUY programından doğrudan faydalanan mültecilerle bir araya gelecek. Komisyon ayrıca Türk temsilciler ile görüşecek.
Türkiye’deki mültecilerin durumu
Türkiye, 4 milyon kişi ile dünya çapında en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda. Bu kişilerin yaklaşık 3,7 milyonunu ülkelerinde süregelen çatışmalardan kaçan Suriyeliler oluşturuyor.
Türkiye’deki mültecilerin büyük bir çoğunluğu kampların dışında yaşıyor. AB, savunmasız mültecilerin ve ev sahibi toplulukların koruma hizmetleri, özel sağlık hizmetleri ve eğitime erişim dâhil olmak üzere, ihtiyaç duydukları desteği almalarına yardımcı olmak için Türkiye’de insani yardım projelerini finanse ediyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***