Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve BAĞ-KUR prim borcu olan milyonlarca yurttaş eğer yeni bir düzenleme yapılmazsa 1 Ocak’tan itibaren kamu sağlık hizmetinden yararlanamayacak. GSS kapsamında olup prim borcunu zamanında ödeyemeyen işsizlerin, okulunu bitirip iş bulamayan gençlerin, işyerini kapatmak zorunda kalan esnafın, çiftçinin ve ev hizmetlerinde çalışan kadınların yeni yılda Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ve devlet üniversitesi hastanelerinde sunulan sağlık hizmetlerinden yararlanmaları mümkün olmayacak. Dr. Demir ve Kılıç, “Sağlık hakkı bütün vatandaşlar için en temel insan hakkıdır ve bu hak ücretsiz olmalı” dedi.
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre konu, 2022 yılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinin Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerinde de gündeme geldi. CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e “GSS Prim borcu olan toplam kişi sayısı ve 31 Aralık’tan sonra prim borcu olanlar sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler mi?” sorusunu yöneltti.
Bakan Bilgin ise soruya yazılı verdiği cevapta genel sağlık sigortası prim borcu olan toplam sigortalı sayı konusunda bilgi vermedi ve 31 Aralık’tan sonra milyonlarca yurttaşın sağlık hizmeti alabilmelerinin şartları şöyle sıraladı:
Yapılandırma kanunu ile 31 Kasım 2021’e kadar gelir testine başvurmaları halinde, gelir testine (yoksulluk ve muhtaçlığını tespit ettirme) hiç başvurmamış vatandaşlarımızdan aile içi kişi başı geliri asgari ücretin 1/3’ nün altında olduğu belirlenenlerin GSS prim borçlarının silineceği ve sonrasında ise primlerinin devlet tarafından karşılanacak.
Genel sağlık sigortası prim borcu olan sigortalıların ise borç asıllarını 31.12.2021 tarihine kadar ödemeleri ve prim borçlarının bulunmaması halinde, prim ödeme gücü bulunanların geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı brüt asgari ücretin yüzde 3’ü kadarı (2022 yılı için 161,55 TL) prim yatırmaları halinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekler.
‘OCAKTA AŞ YERİNE YOKSULLUK KAYNIYOR’
Haberde Dr. Ergün Demir ve Dr. Güray Kılıç, yoksulluğun, işsizliğin ve ekonomik belirsizliğin giderek arttığını vurguladı. Demir ve Kılıç, “Salgın devam ederken yüzlerce işyeri kapandı ve binlerce işçi işten çıkarıldı. Böylece de prim ödeyemeyenlerin sayısı da giderek arttı. Vatandaşın ocağında ‘aş yerine yoksulluk’ kaynarken Bakan primini ödeyemeyen vatandaşa borcunu borçla kapatmayı ya da yoksulluk ve muhtaçlık testine girmeyi önermektedir” ifadelerini kullandı.
‘SAĞLIK HAKKI EN TEMEK HAKTIR’
Dr. Demir ve Kılıç özlerini şöyle sürdürdü:
“AKP yetkililerinin ve TÜİK’in yaptığı açıklamaya bakılacak olursa işsizlik azalmakta, istihdam artmakta, ekonomi uçmaktadır. Madem ekonomi uçuşta, vatandaşlar genel sağlık sigortasını, esnaf ise BAĞ-KUR prim borçlarını yapılandırma ile son 2 yılda 3 kez ertelenmesine, faizlerinin silinmesine ve borçların ödeyebilmesi için 6,9,12 ve 18 ay taksitlendirilmesine rağmen neden hala ödeyememektedir? Sağlık hakkı bütün vatandaşlar için en temel insan hakkıdır. Milyonlarca vatandaşın sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları bu pandemi döneminde ellerinden alınmaktadır. İktidarın görevi sağlık hakkının bütün vatandaşlar için kamusal, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir olmasını sağlamaktadır.”
BORÇLARIN SİLİNMESİ İÇİN KAYNAK MEVCUT
“Yapılması gereken primini ödeyemeyen vatandaşların sağlık hizmetinden yararlanmasını sağlayacak düzenlemeyi gerçekleştirmektir” diyen hekimler sözlerini şöyle tamamladı:
“Salgının etkileri tüm hızıyla devam ederken, sağlık hizmetlerine daha fazla gereksinimin olduğu bugünlerde borcunu ödeyemeyen vatandaşların sağlık haklarından mahrum edilmesi kabul edilemez. GSS primlerini ödeyemeyip borçlu duruma düşen işsizlerin, okulunu bitirip iş bulamayan gençlerin, siftah yapamayan esnafın sağlık hizmetine erişimini lütuf gibi sunan yararlanma süresini ileri tarihe ertelemek değil, sağlık hizmetlerine koşulsuz erişimin her yurttaş için en temel insan hakkı olduğu kabulü ile yapılması ve bu olumsuz durumun giderilerek provizyon almalarının sağlanması gerekir.
Prim borçlularının sağlık hizmetine erişimi için yararlanma süresini defalarca uzatmak çözüm değildir. Yoksulların kısa vadede GSS prim borçlarının silinmesi için kaynak mevcuttur. Bu kaynak için Genel Sağlık Sigortası fon varlığının Kanun’un emrettiği gibi sadece sağlık hizmeti için kullanılması yeterlidir.”
10 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR
GSS prim borcu olan toplam kişi sayısı konusunda kurumsal bir veri veya Bakan’ın bir açıklaması bulunmuyor. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu bürokratlarının iktidar medyasında açıkladığı sayının 10 milyon kişi olduğu biliniyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***