Amerika’nın önde gelen silah ve savunma sanayi sitelerinden defensenews.com yazarı Burak Ege Bekdil, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Altay tanklarının motorunun Güney Kore’den temin edilmesi konusunda bir anlaşma imzalamasının ardından tabloyu değerlendirdi:
“Türk tedarik ve endüstri kaynakları Türkiye’nin ilk yerli tankına güç sağlamak için Güney Koreli şirketlerle anlaşmaya vardığını belirtti. Müzakereler motorun Avrupalı ülkelerle ortak üretim planlarının hazır ürün teslimine dayanan bir modele geçilmesi üzerine kuruluyor.
Ekim ayında Türkiye ve Güney Kore, iki Güney Koreli şirketin Altay tankı için motor ve şanzıman tedarik edeceği bir niyet mektubu imzaladı. 22 Ekim’de kaleme alınan anlaşma, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ülkenin Savunma Tedarik Programı İdaresi’nden sorumlu Güney Koreli bakan Kang Eun-ho arasında yaptığı görüşme sırasında geldi.
Altay’ı yapan Türk zırhlı araç üreticisi BMC, Güney Koreli üreticiler Doosan ve S&T Dynamics ile tank için bir güç paketi üzerinde ortak çalışma için stratejik anlaşmalar yapıyor. Anlaşmalara göre Asyalı şirketler, Türkiye’de ortak üretilecek güç paketini oluşturan bir motor ve şanzıman mekanizması için teknik bilgi sağlayacak.
Ama bu değişiyor.
Bir şirket kaynağı, “Ortak üretim seçeneği planlandığı gibi ilerlemedi” Yeni anlayış, Kore güç paketinin hazır satın alınmasıyla ilgili” değerlendirmesi yaptı.
Bir satın alma yetkilisi, anlaşmayı doğruladı, ancak olası bir siyasi müdahalenin anlaşmayı engelleyeceğinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Yetkili, “ABD yönetiminin Türkiye’ye herhangi bir tank motoru teknolojisi transferinden kaçınması için Güney Kore’ye baskı yapmasından korkuyoruz” dedi.
Bu ayın başlarında, ABD Temsilciler Meclisi’nin 41 üyesi, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’e F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışına karşı çıkan bir mektup gönderdi. İki taraflı mektupta, ABD’nin Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemini satın alması üzerine Türkiye’ye Yaptırımlar Yoluyla Amerika’nın Düşmanlarına Karşı Mücadele Yasası kapsamında yaptırımlar uyguladığı belirtildi. Türkiye de F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programından çıkarıldı ve gelişmiş uçakları satın alamıyor.
Yeni Altay anlaşmasına göre, Güney Koreli şirketler güç paketini doğrudan tedarik edecek ve tankla entegrasyonunun yanı sıra takip eden test aşamasına yardımcı olacak.
BMC yetkilileri, her şey yolunda giderse Altay tankının 18 ay içinde Doosan ve S&T Dynamics tarafından güçlendirilebileceğini söyledi.
BMC, 250 adetlik ilk partiyi üretmek, yaşam döngüsü lojistik desteği sağlamak ve bir tank sistemleri teknoloji merkezi ve ilgili operasyonları kurmak için Kasım 2018’de milyarlarca dolarlık Altay sözleşmesini hak kazandı. BMC ayrıca insansız bir atış kontrol ünitesine sahip bir tank tasarlamak, geliştirmek ve üretmekle de görevlendirildi.
Altay programı iki aşamaya ayrıldı: T1 ve T2. T1, ilk 250 birimi kapsıyor, T2 ise tankın gelişmiş versiyonunu içeriyor. Türkiye proje sonunda 1.000 Altay üretmeyi planlıyor, ardından insansız bir tank versiyonu geliyor.”
Haberin kaynağı:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***