2019 yılında üniversite eğitimi için Türkiye’ye gelen Somalili Abdülnasır Hasan, Muhammed İsse Abdullah ve Adam Halac Yusuf’un birlikte açtığı ‘Somali Sofrası’ restoranının ismi değiştirildi. Restoranın yeni ismi ise “Güzelyurt” oldu. Restoran Somali mutfağına ait yemekleri Ankaralılara sunuyordu. Ayrımcı uygulamaya büyük tepki yağdı.
Somali Sofrası restoranının adının “Somali” ifadesi nedeniyle değiştirildiği iddia edildi. Restoranın ortaklarından Muhammed İsse Abdullah, Twitter hesabındaki paylaşımında, “Somali kelimesini TAHAMMÜL EDİLMEDİ, ve böylece Somali sofrası GÜZELYURT sofrası oldu. Ayrıca böyle de bir devir kapanmış oldu” ifadesiyle değişikliği duyurdu.
Somali kelimesini TAHAMMÜL EDİLMEDİ, ve böylece Somali sofrası GÜZELYURT sofrası oldu. Ayrıca böyle de bir devir kapanmış oldu. pic.twitter.com/uIDvjWHNY5
— Mohamed I. ABDULLAHI???? (@xabxab32) November 26, 2021
BÜYÜK TEPKİ
Değişikliğe sosyal medyada tepki yağdı. Birçok sosyal medya kullanıcısı ‘Somali’ ismine duyulan rahatsızlığı protesto etti.
Suriyelilere nefret besleyenler: “Biz ırkçı değiliz öyle olsaydık Afrikalılara da yapardık” diyorlar ya
Çünkü görünür değillerdi ve göze çarptıkları anda başlarına gelebileceklerini tahmin etmek çok da zor değil https://t.co/eULm0Cm88T
— MEHMET CAN ÇAĞLAYAN (@mexemetcane) November 27, 2021
Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kani Torun da “Yazıklar olsun! İktidarın ırkçılığı Somali’li kardeşlerimize kadar uzandı. Yatırım diye inle, parasıyla yatırım yapan Somali’lileri sınırdışı et. Lafa gelince de Somali bizim kardeşimiz” ifadeleriyle değişikliğe tepki gösterdi.
Üzücü ve hatta utanç verici bir tahammülsüzlük…
Çoğulculuğun reddedildiği yerde demokrasi olmaz. Çoğulculuğu reddeden anlayış da demokrat bir anlayış olamaz. https://t.co/CjbrRxCzxs pic.twitter.com/alVTrnNHih
— Mustafa Yeneroğlu (@myeneroglu) November 27, 2021
‘UTANÇ VERİCİ TAHAMMÜLSÜZLÜK’
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu da tepki gösteren isimlerden biri oldu. Yeneroğlu, “Üzücü ve hatta utanç verici bir tahammülsüzlük… Çoğulculuğun reddedildiği yerde demokrasi olmaz. Çoğulculuğu reddeden anlayış da demokrat bir anlayış olamaz” dedi.
SÖZCÜ GAZETESİ HEDEF GÖSTERMİŞTİ
Geçtiğimiz Nisan ayında Sözcü gazetesi Ankara Kızılay civarında çok sayıda Somalili işletmenin olmasını sayfalarına taşımış, bir sokağı tümüyle “kendi ülkelerine çevirdiklerini” iddia etmişti. Haberde Somali Sofrası restoranının fotoğrafına da yer verilerek, “Somali dilinde tabelalar asıldığı” bilgisi verildi. Gazete, sokaklarda Somalili vatandaşların “çokluğunun” da dikkat çektiğini yazmıştı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***