Olağanüstü Hâl (OHÂL) döneminde yayımlanan kanun hükmünde kararname (KHK) ile yönetimi geçici olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Naksan Holding’in avukatları, TMSF’nin mahkeme kararı olmaksızın şirketleri satışa çıkarmasının telafisi mümkün olmayan zararlara yol açabileceğini kaydetti.
TMSF, piyasa değeri 2,7 milyar TL’yi bulan Naksan Plastik ve Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş’yi 1 milyar 179 milyon TL muhammen bedel ile 3’üncü kez satışta çıkartmıştı.
“EL KOYMA YA DA MÜSADARE KARARI YOK”
İhalenin durdurulması için TMSF’ye ihtarname çekmeye hazırlanan Naksan’ın avukatları, Osman Nakiboğlu ile Hilmi Nakiboğlu’nun şirketin yüzde 52 hissedarı olduğuna işaret ederek, “Haklarında verilmiş bir mahkeme kararı olmadığı gibi yüzde 52 hisseleriyle ilgili herhangi bir el koyma yada müsadere kararı bulunmamaktadır. Yüzde 52 hissenin bu durumu açık olduğu halde şirketin tamamının satışa çıkarılması açıkça hukuka aykırıdır.” tespitinde bulundu.
Avukatlar, şirketin yüzde 48’lik hissesi hakkında Gaziantep 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nin müsadere kararı verdiğini, ancak söz konusu kararın temyiz safhasında Yargıtay’da derdest durumda olduğunu vurguladı.
Mahkemenin müsadere kararına mukabil Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Müsadere şartlarının oluştuğuna dair dosyada somut bir delil, belge, bilgi bulunmadığından kararın bozulması” talebinde bulunduğunu belirten avukatlar, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı mütalaası doğrultusunda mahkemece müsadere kararının kaldırılması karşısında, TMSF tarafından yapılacak satışın sonucunun tüm yönleriyle hangi zararlara sebep olacağını tahmin etmek mümkündür.” dedi.
“NAKSAN’IN SAHİPLERİ ZARARIN TAZMİNİNİ TALEP EDECEK”
“Zira yüzde 52 hisse hakkında henüz bir yargılama yapılmamış olması, yüzde 48 hisse hakkındaki müsadere kararının kaldırılması somut bir gerçektir.” diyen avukutlar, şirket hissedarlarının satıştan doğan zararının devlet tarafından tazmin edilmesi gerekeceğinin altını çizdi.
Avukatlar şu uyarılarda bulundu: “Muhtemel alıcılar bakımından satış yapıldığı takdirde satışın iptali ve onlar açısından dahi oluşacak zararın devlet tarafından tazmini devlet tarafından karşılanacaktır. Yargılama süreci devam ederken sonucu beklenmeden her ne fiyata satılırsa satılsın oluşacak sonuçlara rağmen TMSF’nin satışta ısrar etmesinin haklı bir gerekçesi asla bulunmamaktadır.”
“GERİYE DÖNÜK USÛLSÜZLÜK VE SUÇ EYLEMLERİ KAPATILIYOR”
Avuktalar, TMSF’nin emaneten devraldığı şirketleri KHK’ları gerekçe göstererek sattığına işaret etti.
Avukatlar, “Bir şekilde şirket bilançoları üzerinde manipülasyon işlemler gerçekleştirilmektedir. El konulan şirketlerle ilgili gerek kötü yönetim sonucu verilen zararlar gerekse bilinçli ve kasıtlı olarak şirketi yönetenlerin zimmet rüşvet gibi eylemlerinin ortaya çıkmaması adına satış yapılarak geriye dönük usulsüzlük ve suç oluşturan eylemleri kapatılması amaçlanmaktadır. Çünkü satış yapıldıktan sonra geriye dönük tüm veriler sıfırlanarak var olan şekliyle alıcıya teslim yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.
GEÇEN YILKİ İHALEDE NAKSAN’A TALİP ÇIKMAMIŞTI
TMSF’nin ısrarlı taleplere rağmen şu ana kadar şirket hissedarlarına ve kendilerine bilgi vermediğini dile getiren avukatlar, “Yasal olarak bilgi, belge verme zorunluluğu olan TMSF’nin bu konuda hiçbir cevap vermemesi, şirketlerin basiretli tacir gibi yönetilmediğinin ve bir kısım hukuksuzlukların gizlendiğinin en büyük göstergesidir.” dedi.
Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, TMSF’nin 1,8 milyar TL muhammen bedel belirlediği Naksan Plastik ticari ve iktisadi bütünlüğü ile 22 Aralık’ta satılacak. İhaleye 21 Aralık’a kadar teklif verilebilecek.
TMSF, Naksan Plastik’i 20 Ekim 2020 tarihinde de satışa çıkarmış, alıcı çıkmaması sebebiyle ihaleyi iptal etmişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***