İzmir’de bir vatandaşın sokak röportajında “Ben muz yiyemiyorum, onlar kilolarca muz alıyor” sözlerinden sonra Tiktok’ta bazı Suriyelilerin başlattığı “muz yeme” akımının ardından gelişen süreç etkilerini göstermeye devam ediyor.
Muz yeme videolarını mizah katarak haberleştiren Suriyeli gazeteci Majed Shamaa hakkındaki suç duyurusunun ardından Gaziantep Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.
İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi İlay Aksoy’un sosyal medya hesabından yaptığı suç duyurusu üzerine 30 Ekim’de Türkiye’de yayın yapan Orient TV çalışanı Majed Shamaa evinden gözaltına alındı.
İYİ Partili İlay Aksoy, suç duyurusunda muz eylemlerinin İstanbul’da yayın yapan ORİENT TV Plus tarafından başlatıldığını savundu.
Cumartesi gecesi evinden gözaltına alınarak savcılığa ifade veren Gazeteci Majed Shamaa ise hakkındaki suçlamaları kabul etmedi.
Gazeteci Shamaa ifadesinde _”_Ben olay patladığında tatildeydim. Olaydan bir gün sonra haber yapabildim. Olayları Orient News’in başlattığına dair açıklama bir iftiradır.” dedi.
Herhangi bir adli kontrol ve de imza şartı aranmaksızın savcılık tarafından serbest bırakılan Gazeteci Majed Shamaa idarenin işlemi üzerine Gaziantep’te Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildi.
Gazeteci Majed Shamaa’nın avukatı Avukat Mehmet Ali Hartavi ise müvekkilinin şaşkınlık içinde olduğunu belirtti:
”Müvekkilim ile görüşmemde bana; ‘Ben işimi yapıyorum. Ben içinde mizahın olduğu programlar yapıyorum ve amacım insanları güldürmek. Gazetecilik yaparken, insanları güldürmek ve düşündürmek benim işimin bir parçası. Ve sırf bu yüzden neden burada olduğumu anlayamıyorum. Gerçekten Türkiye halkını aşağılamış olsam hak ederdim ama ben burada gazetecilik yaptım. Var olan bir olayı işin içine mizah katarak insanlara anlattım.’ dedi. Kendisi büyük bir şaşkınlık yaşıyor. Onunla birlikte İstanbul’da yaşayan eşi ve çocukları da oldukça kötü durumda. Ve çaresiz bekliyorlar.”
‘İNFAZ EDİLEBİLİR’
Euronews’e konuşan Avukat Mehmet Ali Hartavi, müvekkili Gazeteci Majed Shamaa’nın geri gönderilmesi durumunda infaz edilme riskinin çok yüksek olduğuna vurgu yaptı:
”Gazeteci Majed Shamaa hem Esad’a hem de gönderilmesi planlanan yer olan İdlib’te Tahrir el-Şam’a karşı muhalif. Bu yönde davranışları ve açıklamaları var. O nedenle eğer gönderilirse infaz edileceğine inanıyor. Ben savcıya da söyledim, benim müvekkilim geri gönderilemeyecek yabancılar arasında. Müvekkilimin serbest bırakılması gerektiğini düşünüyorum. Yaptığı işlere de bakılınca görülecektir. Müvekkilim gazeteci, bundan daha önce de hazırladığı elli program var. Yine aynı tarz. Kimseyi aşağılamak gibi bir niyet yok.”
6458 sayılı yabancılar ve uluslararası koruma kanununun 54 maddesi’ne göre kamu düzeni ve kamu güvenliği bakımından kişi tehlikeli görülürse sınır dışı edilebiliyor. Gazeteci Majed Shamaa’nın avukatı Avukat Mehmet Ali Hartavi ise bunun yaşanmamasını umuyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***