MSNBC internet sitesinde James Surowiecki imzalı “Medyanın enflasyona dair (hâlâ) anlamadığı şeyler” başlığıyla yayımlanan yazı, CNN’nin “artan gıda fiyatlarından etkilenen orta sınıf” yayınlarının abartılı olduğu yorumuyla başlıyor:
“CNN tipik bir orta sınıf Amerikan ailesine bakmak yerine, haftada 12 galon süt alan dokuz çocuklu Teksaslı bir aileye odaklandı. Bunu haberleştirirken medyanın en kötü eğilimlerinden birine yenik düştü: gerçek bir meseleyi abarta abarta tanınmayacak hale getirmek.”
Benzin ve gıda fiyatlarında son sekiz ayda görülen artışın normal olduğuna işaret edilen makalede mevcut enflasyon düzeyi önceki dönemlerle karşılaştırılıyor:
“Enflasyon hakkında yazanlar, Merkez Bankası 2008-09 krizi sırasında faiz oranlarını sıfıra yakın bir seviyeye indirdiğinden beri, yaklaşan enflasyon hakkında korkunç hikâyeler anlatıyorlar. Bu seferlik uydurmamış oldular.
“Enflasyon, büyük ölçüde enerji ve gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle (Eylül ayında bir önceki yıla göre kabaca yüzde 4,6 arttı) yüzde 5’in biraz üzerinde seyrediyor. Ve başta et ürünleri olmak üzere bazı gıdaların fiyatı bundan daha da yüksek oranlarda arttı.
“CNN kafa karıştırıyor. Enflasyon her yerde aynı değil”
“Dolayısıyla, enflasyonun hane bütçelerini nasıl sıkıştırdığını araştırmak son derece mantıklı. Ne yazık ki, bunu CNN’in yaptığı gibi yapmak, izleyicileri aydınlatmak yerine kafalarını karıştırıp korkutuyor.”
ABD Tarım Bakanlığının verilerinin paylaşıldığı makalede, enflasyonun her yerde aynı olmadığı, örneğin Dallas’ta haberlerde söylenilenlerin aksine Haziran’dan bu yana süt ürünlerinin %50-100 değil, sadece %10 arttığı savunuluyor.
“Aldığınız bir şeyin fiyatının birkaç ayda yüzde 10-20 artması elbette acıtıyor. Ama mesele de bu: Gerçekte ne kadar enflasyona maruz kalıyorsak onu konuşmak yeterli (on yıldan fazla bir süredir gerçekten uğraşmak zorunda kalmamıştık). Kaş yapayım derken göz çıkarmaya gerek yok.
“Amerikalılar 2020’de 13,5 trilyon dolar zenginleşti”
“Herhangi bir enflasyon tartışmasının, gerçekleştiği bağlamı da içermesi gerekir. Tarihsel olarak, durgunluklar Amerikalıları daha yoksul bıraktı.
“Ancak Covid durgunluğu farklıydı. İnsanlar pandemiye tepki olarak alışkanlıklarını büyük ölçüde değiştirdikçe, çok daha az harcadı ve daha fazla tasarruf etti. Milyonlarca Amerikalı işini kaybetmiş olsa da, artan işsizlik yardımları ve teşvik ödemeleri birçoğunun durumunu iyileştirdi, kötüleştirmedi. Ve borsa da başlangıçtaki düşüşten sonra canlandı.
“Tüm bunların sonucu: Amerikalılar 2020’yi, yılın başına göre 13,5 trilyon dolar daha zengin bitirdi. Bu servet artışının çoğu elbette zengin olanlara gitti. Ancak düşük gelirli haneler de bundan yararlandı.
“O halde gördüğümüz enflasyon, ekonominin üzerine çöken gizemli bir bela değil, ekonominin hızlı toparlanmasının öngörülebilir sonucu. Maliyeti ise dolgun maaş zamları ve hükümet politikalarıyla büyük ölçüde dengelendi.”
Yazarı “başlık bana ait değil” dedi, makalenin tweet’i silindi
MSNBC’de yer alan makaleyi kaleme alan James Surowiecki, yazısını paylaşırken şu yorumu yaptı:
“Bu arada, enflasyonun iyi bir şey olduğunu düşünmüyorum. Tweet’te böyle deniyor, makalemde değil.”
Sonrasında ise MSNBC makalenin tweet’ini kaldırdı.
Twitter’dan yorumlar: Biden’ı temize çıkarmaya çalışmak için…
Twitter’da linki paylaşılan makaleye bir saat içinde 3 bine yakın alıntı/yanıt yazıldı:
“MSNBC, bu propaganda için size kim para veriyor?”
https://twitter.com/PrestonPysh/status/1457824328838483971?s=20
“Benimki gibi orta sınıf bir ailenin, bir haftada bebek bezinin %10 artmasından nasıl yarar sağladığını açıklar mısınız?”
“Şimdi de Kuzey Kore’de yaşıyoruz.”
“Evet, Venezuela’ya sorun.”
“Joker’in bir resmi çıkar diye makaleye tıkladım, ancak bunun yerine hükümet apolojisi gördüm.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***