HABER | YÜKSEL DURGUT
Eski Pentagon yetkilisi Michael Rubin, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin Orta Doğu’da büyük yansımalarının olacağını aktararak, “İslamcılık ve reddiyecilik açısından 20. yüzyılda Suudi Arabistan ne ise, 21.yüzyılda da Türkiye odur” dedi.
Amerikan Girişim Enstitüsü’nün kıdemli üyesi ve eski Pentagon yetkilisi Michael Rubin, Orta Doğu Forumu Web Seminerinde, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin Orta Doğu’daki yansımaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bu çekilmenin en belirgin yansımasının, dünyanın dört bir yanından gelen Amerikan karşıtı cihatçıların ülkeyi yeni bir sığınak olarak kullanacaklarını söyleyen Rubin, “Afganistan’da Taliban, El Kaide ve İslam Devleti’ne güvenli bir sığınak sunulması, ABD’nin onlarca yıl boyunca bedelini ödeyeceği ağır bir olaydır.” tespitinde bulundu.
Türkiye’nin Pakistan ile ittifak kurmasını ve Taliban ile işbirliği yapmasını beklediğini kaydeden Rubin, Pakistan’ın, 1994 yılında Taliban’ı bir ‘elçi’ olarak seçtiğini ve Afganistan’dan ABD’nin geri çekilmesini kendi zaferi olarak gördüğünü aktardı.
ORTA DOĞU AFGANİSTAN’DAKİ FELAKETTEN ETKİLENECEK
Afganistan’dan geri çekilmenin, bölgesel müttefiklere açık bir mesaj niteliğinde olduğunu belirten Rubin, bu mesajın “Kendi güvenliğiniz için ABD’ye güvenmeyin” mesajı anlamına geldiğini savundu.
Bu geri adımın, Amerikan liderlerinin gelecekte benzer geri adımlar atma konusunda daha kolay kararlar vermesinin önünü açtığına vurgu yapan Rubin, “Bundan böyle her yönetimde müttefikleri terk etmek daha kolay olacak. Sonuç olarak, birçok Orta Doğu lideri daha önce direndikleri bölgesel güçlere ‘uyum sağlamak’ zorunda kalacak. Orta Doğu, Afganistan’daki felaketten büyük ölçüde etkilenecek” ifadelerini kullandı.
Orta Doğu’da yaşanacak büyük değişimin İsrail’e bakan yönüne de değinen Michael Rubin, “ABD’ye karşı azalan güvenilirlik sürmeye devam ederse, özellikle İran konusunda İsrailli yetkililer daha fazla tek taraflı hareket edeceklerdir. Bu da gerginliği patlacaktır. ABD bu yaşanan gelişmeleri televizyon ekranlarında haber olduğunda öğrenecektir.” şeklinde yorumladı.
ABD İNCİRLİK’İ TERK ETMELİDİR
Rubin’e göre ABD yönetiminin İslamcı ideolojiyi ele alma konusundaki isteksizliği, kısmen Amerikan kilise ve devleti ayırma geleneğinden kaynaklanıyor. “Washington’daki geri çekilmelerin ABD’yi terör hedeflerinden uzaklaştıracağına dair yaygın bir varsayım var. Bazen bu, ABD hükümetinde dinin üçüncü bir ray olarak içselleştiriliyor.” diyen Rubin sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“ABD, savunma bütçesini artırmaya ve Afganistan’ıdan geri çekilmesinin yarattığı boşluktan yararlanmaya çalışan devlet düşmanlarıyla sert bir şekilde mücadele içerisine girmeye hazır olmalıdır. Örneğin, İslamabad şiddet yanlısı dini grupları himaye etmeye devam ederse, Pakistan’daki Beluci ayrılıkçılara Amerikan desteği düşünülmelidir. Washington, eğer Türk hükümeti ABD çıkarlarını baltalamaya devam ederse, Türkiye’deki İncirlik hava üssünü terk etmelidir.”
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***