Birleştirilen Gezi Parkı ve Çarşı Grubu Davası’nın bugün ikinci duruşması görüldü. Duruşmadan Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamı kararı çıktı. Dört yıldan uzun süredir tutuklu bulunan Kavala, duruşmaya katılmadı.
Aralarında Osman Kavala ve Henri Barkey’in de bulunduğu 52 kişi ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüsle’ suçlanıyor.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde sanıklar ve avukatların talepleri alındı. Davanın tek tutuklu sanığı olan işadamı Osman Kavala’nın avukatları tahliye talebinde bulundu. Kavala daha önce duyurduğu gibi duruşmaya katılmadı.
Daha sonra Cumhuriyet savcısının görüşü soruldu. Savcı, Kavala’nın tutukluluk halinin devamı yönünde karar verilmesini istedi ve mahkeme heyeti, karar almak için müzakereye çekildi.
Durumu gözden geçiren mahkeme heyeti, tahliye talebini reddetti ve oy çokluğuyla Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.
“Siyasi irade istediği için”
Çarşı davası avukatlarından Yıldız İmrek söz aldığında şu ifadeleri kullandı:
“Bu birleştirme usulsüz ve sanık haklarını engelliyor, temsil ettiğim insanın haklarını savunamıyorum. Çünkü daha temel bir insan hakkı ihlali var. Bir insan haksız hukuksuz yere dört senedir hapiste. Çarşı ve Gezi’nin torba dava haline gelmesi siyasi irade istediği içindir, çünkü birleştirmenin hiçbir hukuki koşulu yoktur. Siyasi irade istediği için yapılan birleştirme ile dava uzatılmak isteniyor. Bu şekilde müvekkilimin aklanma hakkı ihlal ediliyor.”
“Bu iddianameler absürd”
Çarşı davası avukatlarından Efkan Bolaç, “Bir taraftar grubunun hükümete darbe yapmaya teşebbüs ettiğine dair absürt bir iddia var. Diğer taraftaysa rehin alınmış ve 1500 gündür tutuklu olan bir kişi var. Ve niye tutulduğuna dair bir delil ya da dayanak yok. Bu yargılamanın neden yapıldığına dair ne sizin ne de savcılık makamının bir fikri olmadığını düşünüyorum. O nedenle hukuken bu absürtlüğe son verilmesini istiyorum.” dedi.
Prof. Buğra: Bu durumun normalleşmesinden korkuyorum
Kavala’nın akademisyen olan eşi Prof. Ayşe Buğra karar sonrası açıklama yaparak şunları söyledi:
“Bu duruşmalar bana çok tuhaf geliyor çünkü savcılar, iddianame yazdıkları, ağır ithamlarda bulundukları kişiye soru sormuyorlar. Avukatlar sürekli aynı soruları soruyorlar ama cevap alamıyorlar. Bunlar normal hukuk normlarına uyan şeyler değil. Bu durumun kanıksanmasından ve normalleşmesinden korkuyorum.”
Beraat etmiş ancak yeniden tutuklanmıştı
Gezi eylemlerini organize ve finanse etmekle suçlanan Osman Kavala 2019’da İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde beraat etmiş ancak istinaf mahkemesi beraat kararını bozmuştu.
İkinci kez yapılan yargılamada önce Kavala ve yurt dışında bulunan akademisyen Henri Barkey’e İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan 15 Temmuz davası birleşmiş, ardından dava 13. Ağır Ceza Mahkemesinde 35 Çarşı üyesinin yargılandığı davaya eklenmişti.
Kavala toplamda 1488 gündür hakkında bir hüküm olmadan tutuklu şekilde yargılanıyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***