Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe’nin önümüzdeki ay yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmayı planladığı bildirildi.
Reuters’in üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, bu adımın Birleşmiş Milletler destekli barış sürecinde göreve başlarken tarafsız kalma sözünün açık bir ihlali olacağı vurgulandı.
Libya’da Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden sonra devlet başkanı ilk kez doğrudan halk tarafından seçilecek. Yapılacak seçimlerde Başbakan Dibeybe’nin şansı oldukça yüksek görünüyor fakat barış sürecindeki kuralların ihlalinin tartışmaları beraberinde getirmesi de bekleniyor.
Ulusal Birlik Hükümeti oluşturulurken Dibeybe ve diğer kabine üyeleri başkanlık için aday olmayacakları sözünü vermişlerdi.
Reuters’e konuşan yetkili başkanlık için aday olma işlemlerinin resmi olarak başlamasından bir gün önce Dibeybe’nin bu kararını açıkladığını aktardı.
Libya’da seçim karmaşası
Libya’da seçimler için zaman daralırken, Temsilciler Meclisi (TM) ve ülkede bir diğer yasama organı olan Devlet Yüksek Konseyinden (DYK) oluşan taraflar, başkanlık ve parlamento seçimlerinin hukuki altyapısını belirleyecek kanunda bugüne kadar uzlaşı sağlayamadı.
TM Başkanı ve Halife Hafter’in siyasi müttefiki Akile Salih, ilk olarak 8 Eylül’de tek taraflı şekilde başkanlık seçimlerine ilişkin kanun çıkardığını açıklamıştı.
Salih’in Mecliste oylamaya sunmadan ve DYK’ye başvurmaksızın çıkardığı kanun DYK tarafından reddedilmişti. Söz konusu kanun, çifte vatandaşlık ve askeri pozisyon engeli gibi başkanlık adaylığı kriterlerine uymamasına rağmen Hafter’in seçimlere girmesinin önünü açıyordu.
Son olarak TM, 4 Ekim’de tek taraflı çıkardığı bir diğer kanunla, parlamento seçimlerinin başkanlık seçimlerinden bir ay sonra yapılacağını duyurmuştu.
BM öncülüğündeki Siyasi Diyalog Forumunun Kasım 2020 toplantılarında, her iki seçimin de 24 Aralık’ta yapılmasına karar verilmişti.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***