İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un ablası, gazeteci Rachel Johnson, büyük büyükannesinin Çerkes sürgününde Türk bir tüccara köle olarak satıldığını ortaya çıkardı.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un ablası olan gazeteci Rachel Johnson, büyük büyükannelerinin Çerkes sürgünü sırasında Türk bir tüccara köle olarak satıldığını, fakat bu duruma üzülmediğini ve bulundukları yere bu sayede geldiklerini duyurdu.
47 yaşındaki İngiltere Başbakanı Johnson Türk kökeniyle de biliniyor. Johnson, Damat Ferit Paşa hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Ali Kemal Bey’in torununun oğlu.
The Times gazetesinin haberine göre, Çerkeslerin sürgün edilmesinden sonra atalarının Türkiye’ye sığındığı bilgisini veren Rachel Johnson, büyük büyükannesi Hanife Feride’nin İstanbul’da Ahmet Hamdi’ye köle olarak satıldığını belirtti. Rachel Johnson’a göre, Hanife Feride satıldığında henüz 13 yaşındaydı.
Rachel Johnson, evliliğin büyük büyükannesinin ‘bahtını açtığını’, ‘büyük torununun dünya lideri olduğunu’ ve karşılaştıklarına üzülmediğini dile getirdi.
Rachel Johnson, büyük büyükannesinin İstanbul’da babası tarafından zengin bir tüccara satıldığını kaydederek, şöyle devam etti:
“Çerkes bir ailenin Karadeniz kıyısındaki yoksul bir köyde kalmasından ziyade kızını İstanbul’da zengin bir tüccarla evlendirmesi onların bugünkü konumlarına ulaşmaları yönünden epey önemli. Yani Karadeniz kıyısında yoksul bir köyde kalmadıkları için niye ağlayayım ki? Torunu, gelecekte dünya lideri olacak bir siyasetçiyi dünyaya getirdi.
ALİ KEMAL KİMDİR?
Damat Ferit hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Ali Kemal, gazetelerde yazdığı makalelerle tanındı. Kurtuluş Savaşı döneminde Ankara hükümetine yönelik ağır eleştireler yöneltti. Kurtuluş Savaşı sonrasında 4 Kasım 1922 günü, Teşkilat-ı Mahsusa mensubu birkaç kişi Ali Kemal’i Tokatlıyan Oteli’nden kaçırdı. Ali Kemal’ı İstiklal Mahkemesi’ne çıkarılmak üzere Ankara’ya götüreceklerini bildirdiler. Ancak Ali Kemal, İzmit’te bölge kumandanı Sakallı Nurettin Paşa’ya teslim edildi. Nurettin Paşa ile görüştükten sonra dışarı çıkarken kumandanlık karargahı önünde toplanan ahali tarafından linç edildi (6 Kasım 1922). Kafası çekiçlerle ve taşlarla kırılarak öldürüldü. Çıplak vücudu ayaklarına ip bağlanarak sokaklarda dolaştırıldı. Asılan cesedi, İsmet Paşa’ya gösterildi. Lozan’a gitmekte olan İsmet İnönü’nün bu durum karşısında sinirlenmesi üzerine Ali Kemal’in ölü bedeni apar topar kaldırıldı. İzmit’te defnedilen Ali Kemal’in mezarı, başına bir mezar taşı veya herhangi bir işaret konulmaması sebebiyle zamanla ortadan kayboldu; uzun araştırmalar sonunda 1950’lerde yeri tespit edilebildi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***