İbrahim Kahveci Karar’da yayımlanan yazısında, 128 milyar dolar üzerinden yüzde 80 kâr elde edildiğini yazdı. 128 milyar dolar ortalama 6,30 civarı bir kurdan satıldığını belirten Kahveci, “70 milyar doları ülke içinde yabancı para mevduatlarında artışla ortaya çıktı. Geri kalan kısım ise yabancıların Türkiye’den çıkışta aldıkları döviz olarak kayıtlara geçti” dedi.
Kahveci yazısında, Sadece iki yılda yüzde 80 kâr veya 440 milyar lira karşılığı alınan dolarlardan 300 milyar lira kâr elde edildiğinin altını çizdi.
‘300 MİLYAR KÂRI SAĞLAMAK İÇİN MERKEZ BANKASI POLİTİK SÖYLEM GERÇEKLEŞTİRDİ’
2,5 yıl önce kur yükselmesine önlem için birikmiş döviz rezervlerinin Merkez Bankası tarafından satıldığının hatırlatan Kahveci, “Başkan Kavcıoğlu’nun açıklamalarına bakılacak olursa, kur artışı cari işlemleri dengeleyecek ve bu şekilde kurlar bir süre sonra duracaktır. Ama burada ilk aşama yükselen kurlara bağlı bir politik tercihi gözler önüne seriyor. Acaba Merkez Bankası sadece cari işlemler için mi kur artışını destekler nitelikte konuşuyor ve buna bağlı faiz indirimleri gerçekleştiriyor?” ifadelerini kullandı.
HAZİNE GARANTİLİ MÜTEAHHİTLER DE KÂRLI ÇIKTI
Kahveci, Kur yükselişinden 128 milyar doları alanların yanısıra hazine garantili müteahhitlerin de olduğunu kaydetti, 160 milyar doları aşan Hazine garantimizin olduğunun altını çizen Kahveci, “
Garantileri dolar ve euro ile olan bu 5-10 müteahhidin sadece son MB Başkanlık değişiminden elde ettikleri kazanç 600 milyar lirayı aştı bile. Naci Ağbal koltuktan alındığında 1 dolar 7,28 TL ederken, bugün 1 dolar 11,20 TL karşılık buluyor. İşte bu farkın 160 milyar dolar üzerinden hesaplandığında ortaya çıkan karı 624 milyar TL etmektedir” dedi.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***