Kombassan Holding’in kurucu ismi Haşim Bayram dün hayatını kaybetti. Kombassan Holding, Konya’da gurbetçilerden toplanan paralarla kurulan en büyük holdinglerden birisiydi. 1988 yılında kurulan holding 1990’lı yıllardan itibaren hızlı bir şekilde büyümeye başladı. Holdinglerin büyümesi daha çok 28 Şubat döneminde gerçekleşti. Holdinglerin ortaklık yapısının kayıt altına alınması yönündeki girişimler ise “Bizim büyümemizi İstanbul’daki sermaye istemiyor” diyerek savuşturulmaya çalışıldı. İçlerinde iyi niyetle kurulmuş yapıların da olmasına rağmen çok sayıda holding gurbetçiler ve halktan topladıkları paraları ölü yatırımlara aktardılar ve battılar.
Holdinglerin kısa sürede gurbetçilerde ve yurtiçinden milyonlarca parayı toplaması bir kötü niyetli kişinin iştahını kabarttı. İlk zamanlar işleri iyi giden holdingler daha sonra ortaklarına kar payı aktaramaz duruma geldiler. Yatırımlardan istenen dönüşler sağlanamadı. Holding yöneticileri arasında kavgalar, insan kaçırmalar ve tehditler başladı.
YÖNETİM KURULLARINDA GÜÇ SAVAŞLARI
Bir süre sonra holdinglerin tamamına yakını devre dışı kaldı. Bu holdingler içerisinde Kombassan, İttifak gibi holdingler ise küçülerek ayakta kalmayı başardı. Yimpaş gibi çok ortaklı şirketlerde yönetim kurulu üyesi olan Kombassan Holding, Haşim Bayram’ın yönetim kurulu başkanlığından ayrılmasının ardından Haşim Şahin tarafından yönetilmeye başlandı. Daha sonra ise eski AKP Milletvekili Ali Rıza Alaboyun yönetim kurulu başkanı oldu. Kombassan Holding’de iktidar mücadelesi hiç bitmedi. Alaboyun olaylı bir şekilde devre dışı bırakıldı, yerine Erol Kaya getirildi. Holding’in yönetimi kurulunda Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın diş hekimi kardeşine de yer verildi. Holding, hakkında açılan davalardan kurtulmak için ismini değiştirdi.
HOLDİNGLER BÜYÜRKEN ERDOĞAN İBB BAŞKANIYDI
Holdinglerin güçlendiği dönemde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ise Tayyip Erdoğan’dı. Kombassan Holding, Konya’nın yanı sıra İstanbul, Antalya, Bolu, Karaman gibi bölgelerde önemli yatırımlar yaptı. Belediyelerle sorunlarını, ideolojik yakınlıklarına rağmen sadece parayla çözüyorlardı. Kombassan’lı bir yönetici Erdoğan’ın dönemi İBB yetkililerini kast ederek, “Bunlara para taşımaktan bıktım” demişti.
Bu yatırımları yaparken dönemin siyasal iktidarının engelleriyle de karşılaşıldı. Holding yönetimleri ile dönemin Refah Partili belediyeleri ideolojik olarak birbirlerine oldukça yakındı. Holdingleri kuran isimlerin tamamına yakının Refah Partisi geçmişi vardı. Haşim Bayram, Refah Partisi’nden 1991 seçimlerinde milletvekili adayı olmuştu. Kombassan Holding’in 1998 depremine göndermek istediği yardımlar ve iş makinaları dönemin iktidarı tarafından engellenmişti. Haşim Bayram, düzenlediği basın toplantısında iktidarı sert bir dile eleştirmişti.
Serbest Görüş:
dKoronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Kombassan’ın kurucusu Haşim Bayram kimdir?
dCHP’den Fuat Oktay eleştirisi: Almancıların ah ettiği eski YİMPAŞ yöneticisi…
Milyonlarca dolar ve Euro buharlaştı. Ortada ne bir şirket, ne bir fabrika ne bir gayrimenkul kaldı. 28 Şubat sürecinde iktidarla sorun yaşayan holding ihaleye özelleştirme idaresinden Petlas’ı satın almayı başarmıştı. Şu anda iktidarın istemediği bir şirketin ihale alma durumu söz konusu bile değil.
‘BANA MI SORDUNUZ PARA VERİRKEN’
Bu holdinglerin mal varlıklarına el konulması ve gurbetçilere paraların iade edilmesi girişimi de AKP tarafından engellendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, holdinglere paralarını kaptırmış insanları dinleme gereği duymadı “Bana mı sordunuz para verirken” bile dedi.
SÜLEYMAN ÖZKAYA
Kaynak: Kronos
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***