“İlk yerli tank” sloganıyla 2012 yılında tanıtılan Altay için motor ve şanzıman bulunamadı. Güney Kore ile imzalanan niyet beyanının ortak seri imalat planında değiştirildiği ve hazır aksam tedarik safhasına geçildi iddia edildi.
Ortak imalat yerine Güney Kore’de imal edilecek aksamın Türkiye’ye gönderileceği belirtiliyor. İsminin mahfuz kalmasını isteyen yetkililer, Defense News dergisine verdikleri mülakatta, “Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) mukaveleyi engelleyebilecek bir müdahalede bulunmasından endişe duyuluyor.” ifadelerini kullandı.
Ekim ayı sonunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Güney Kore’ye resmî ziyarette bulunmuş ve savunma sanayiinde iş birliğinin önemini vurgulamıştı.
MÜŞTEREK İMALAT YOK, SADECE AKSAMI GÖNDERECEKLER
Savunma Sanayii Başkanlığı’nın tank ihalesini verdiği BMC, Altay Tankı’nın motor ve şanzımanı için Güney Koreli şirketler Doosan ve S&T Dynamics ile niyet mektubu imzalamıştı.
Taraflar “motor ve şanzımandan müteşekkil güç paketinin Türkiye’de ortak imal edilmesine ve Güney Kore’den Türkiye’ye teknik bilgi sağlanmasına” dair mutabakata varmıştı.
Ancak niyet mektubuna rağmen şartları tadil ettiren Güney Koreli iki şirket, güç paketini doğrudan tedarik edecek ve tankla entegrasyonunun yanı sıra takip eden test aşamasına yardımcı olacak. Türkiye’nin ihtiyaçlarını ne ölçüde karşılayacağı bilinmiyor.
F-35 KRİZİ ALTAY TANKI’NA MI UZANDI?
ABD’nin Türkiye’yi F-35 taarruz uçağı programından çıkarmasının akabinde ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Biden yönetimini Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satmama için uyarmıştı.
İki NATO üyesi ülke arasındaki ilişkiler, Türkiye’nin Rusya’dan hava savunma sistemi S-400’ün bir bataryasını satın alması sebebiyle çıkmaza girmişti.
31 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Joe Biden ile Roma’da bir araya geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın Erdoğan’a S-400 endişelerini ilettiği belirtildi.
MİLLÎ TANK ALTAY’IN MOTORU YOK
Altay Tankı’nın seri imalatı için yapılan ihaleyi BMC kazanmıştı. Ancak milli tankı imal edecek BMC’nin yüzde 49,9’u Katar Silahlı Kuvvetleri’ne, yüzde 51’i ise Varlık Fonu yönetim kurulu üyesi Fuat Tosyalı’ya ait. Ethem Sancak ve Talip Öztürk, 28 Haziran 2021 tarihinde yüzde 25,50’lik paylarını Tosyalı’ya devretmişti.
Serbest Görüş:
dBMC’de Ethem Sancak ve Talip Öztürk gidiyor, direksiyona Fuat Tosyalı geçecek
dBMC’de Ethem Sancak dönemi resmen bitti
dİtiraz reddedildi, Halkbank Davası kaldığı yerden devam edecek
BMC ile 9 Kasım 2018’de imzalanan sözleşmeye göre şirketin seri üretim sonucu ilk tankı 18 ay içinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) teslim etmesi gerekiyordu. Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, 9 Kasım 2018’de, “İlk Altay tankı 18 ay aradan sonra kara kuvvetleri komutanlığına teslim edilecek.” demişti. Ancak BMC, 2020 yılı mayıs ayında tankı teslim edemedi.
Ancak Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir’in “motor bulunamadığı için üretimin başlatılamadığı ve 18 aylık sürecin işletilemediği” yönündeki açıklaması, meclisteki muhalefet partisi temsilcilerinin eleştirilerine konu oldu.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***