HABER-İZLENİM | ENSAR NUR
27 göçmenin kaçak yollarla Fransa’dan İngiltere’ye geçmeye çalışırken boğulması sonucu iki ülke arasındaki gerginlik büyüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, dün gece Twitter üzerinden kendisine mektup gönderen Boris Johnson’ı “ciddi olmaya” çağırdı.
Çarşamba günü 27 kişinin ölümünden bu yana tırmanan diplomatik krizde Macron Johnson’ı göçmenleri iç politika aracı olarak kullanmaya son vermesi gerektiği konusunda uyarırken Birleşik Krallık tarafı ise Fransa’yı sınırlarını kontrol etmeye çağırmıştı.
Dün aksam gazetelerin baskıya girme saatinden önce Twitter üzerinden “Cumhurbaşkanı Macron’a mektubumdur” başlığıyla uç sayfalık bir plan yayınlayan Johnson’a Macron bu sabah cevap verdi. “Liderler arasında bu mevzuları Tweet ile veya kamuoyuna açık mektuplar ile konuşmuyoruz. Biz muhbir değiliz. Hadi ama” diyen Macron “Bakanlar bu ciddi konu üzerine ciddi insanlarla ciddi bir şekilde çalışacak” dedi.
Macron’un açıklamalarının ardından Fransa hükümeti, Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel’e iletilen toplantı davetini geri çekti. Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin Pazar günü Calais’de yapılacak toplantının İngiltere’nin katılımı olmadan devam edeceğini ifade etti. Toplantı Fransa, Belçika, Hollanda, Almanya ve Avrupa Komisyonu arasında bakanlar seviyesinde yapılacak.
Boris Johnson’ın mektubunda yer alan “Manş Denizi’ni geçen tüm yasadışı göçmenlerin geri dönüşüne izin vermek için ikili bir geri kabul anlaşmasını yürürlüğe koymayı teklif ediyorum” ifadelerine tepki gösteren Fransız hükümeti resmi sözcüsü Gabriel Attal, Fransız televizyon kanalı BFM TV’ye verdiği demeçte “Bu ikiyüzlü konuşmadan ve sorunların dışsallaştırılmasından bıktık ve yorulduk” diyerek Birleşik Krallık tarafının tutumundan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Attal, “İhtiyacımız olan şey, İngilizlerin buraya, Fransız topraklarına İngiltere’deki sığınma taleplerini incelemeleri için göçmenlik görevlileri göndermesi” dedi.
My letter to President Macron. pic.twitter.com/vXH0jpxzPo
— Boris Johnson (@BorisJohnson) November 25, 2021
Fransız tarafı Calais’deki göçmenlerin Fransa’da kalmak istemediklerini ve ne pahasına olursa olsun İngiltere’ye geçmek istediklerini belirtiyor. İngiliz tarafı ise Fransa’nın sınırlarını kontrol etmesini, göçmenlerin Manş Denizi’nden geçişini engellemesini ve geçmeyi başaran göçmenlerin de geri alınmasını istiyor.
Fransız Le Monde gazetesinde okuyucuların konu ile ilgili sorularını cevaplayan Londra temsilcisi Cécile Ducourtieux iki ülke arasındaki gerginliğin ve işbirliği eksikliğinin asıl sebebinin Brexit olduğunu vurguladı. Brexit yanlılarının 2016’da kampanya yaparken göçmen meselesinin detaylarına dikkat etmediklerini ve “sınırların kapatılması” gibi popülist söylemler kullandıklarını ifade eden gazeteci, “Fransa ile yakın işbirliği olmadan, görev ve maliyet paylaşımı olmadan, göçmenlerin kabulü de paylaşılmadan, sınırların kontrolünü yeniden kazanmak mümkün değildir” dedi.
İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, 2021 yılında en az 25.792 göçmen küçük botlarla deniz üzerinden İngiltere’ye ulaştı. Bu, geçen yıldan (8.417) yaklaşık üç kat ve 2019’dan (1.823) on dört kat daha fazla yasal olmayan geçiş anlamına geliyor. Bu geçişler, Paris ve Londra arasında düzenli bir gerilim konusu olmaya devam ediyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***