KARAR TV’ye açıklamalarda bulunan Eski Kültür ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, siyasette devam eden 50+1 tartışmalarına kayıtsız kalmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hata yaptık” dediği 50+1 hakkında Çelik, “Bahçeli’nin Erdoğan’a tuzağıydı” diye konuştu.
‘BAHÇELİ, RACON KESİYOR’
“Her iktidar muhalefete düştüğünde sorgulanacaktır” diyen Çelik, “Tayyip Bey’in iyi siyasetçi olduğu tartışmasız. Ama bir peygamber öngörüsü yok. Neticede hayatında artılar eksiler var. Yenikapı ruhu ne kadar güzeldi. Şimdi gel gelelim Bahçeli racon kesiyor. Bunu doğru bulmuyorum” dedi.
Çelik, ekonomi alanında yaşanan tabloyu dış güçlere bağlamanın doğru olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı;
‘BAŞIMIZA TAŞ DÜŞSSE…’
“Başımıza taş düşse dış güçlere havale edip, kendimizi kurtarmaya çalışıyoruz. Bir ülkede demokrasi ve can güvenliği yoksa kimse yatırım yapmaz.
‘VATANDAŞLIK İÇİN ALINAN GAYRİMENKULLER SERMAYE DEĞİL’
Vatandaşlık almak için alınan gayrimenkullere gelen sermaye diyorlar. Bu sermaye değil. Paranız yüzde 50’nin altına gelmişse pul olmuştur.
‘BUNA KURTULUŞ SAVAŞI DEĞİL DİYENLER VATAN HAİNİ DEĞİLDİR’
Buna Kurtuluş Savaşı diyenlerin kendi fikir özgürlüğü. Değil diyenler de vatan haini değil. Başarmak isteyen yol bulur. İstemeyen mazeret arar.”
BAHÇELİ, YÜZDE 50+1 İÇİN NE DEMİŞTİ?
MHP lideri, geçtiğimiz hafta partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada yüzde 50 + 1 tartışması için şu ifadeleri kullanmıştı:
İP başkanı yüzde 50+1’in şahsıma sorulmasını istemiş. Ekranlarda hala 50+1 tartışması devam etmektedir. Bilen de bilmeyen de atıp tutmaktadır. Şimdi beni iyi dinlesinler. Cumhurbaşkanı’nın iki turlu seçimle, halk tarafından, salt çoğunlukla yani 50+1 seçilme kuralı 21 Ekim 2007 tarihli anayasa değişikliği ile getirilmiştir. 16 Nisan 2017 tarihli halk oylaması ile Cumhurbaşkanlığı Sistemi’ne geçilmiş, seçim usulü değiştirilmemiştir. Dünyada cumhurbaşkanı veya devlet başkanını halkın seçtiği 99 ülkede 50+1 alan adayın seçilmesi anayasal norm olarak kabul edilmiştir. 103 ülkede halk seçerken bunlardan 99’unda salt çoğunluk uygulanmaktadır. Halk tarafından seçilmesinde uygulanan ikinci usul, yüzde 40+10 sistemidir. Bu sistem sadece Bolivya, Arjantin, Ekvator ve Kosta Rika’da geçerlidir. İlk turda yüzde 40 alıp yakın rakibine yüzde 10 fark atanın seçilmesi esastır. Bu ülkelerde aslında geçerli oyların salt çoğunluğu, kısaca 50+1 şartı aranmakta.
MASUM BİR TALEP DEĞİL
Tek turda yüzde 40’la seçilmeyi öngören ülke örneği dünya üzerinde yoktur. Böylesi bir tercih olması halinde yürütmenin demokratik meşruiyet sorunu doğacaktır. Cumhurbaşkanını halkın seçtiği tüm sistemlerde geçerli oyların salt çoğunluğu ile seçilmesi temel kaidedir. Değiştirmeye kalkmak, bu konuyu tartışmaya açmak yönetim sistemine güvensizliği körükleyecektir. Bu masum bir talep değildir. Bize göre Cumhurbaşkanlığı Sistemi lehine en güçlü argümanlardan biri 50+1 oyla iktidara gelmek için partiler arası uzlaşı ve kutuplaşmanın azalmasıdır.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***