Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler çocuklara yardım fonu (UNICEF) Afganistan’da, Taliban yönetimi ile birlikte ilk kez çocuk felci aşısı kampanyasını başlattı.
Taliban’ın halk sağlığı bakanı vekili Dr. Qalandar Ebad, “Hiç şüphe yok ki, çocuk felci, tedavisi yapılmadığına çocuklarımızı öldürecek ya da kalıcı sakatlıklara neden olacak bir hastalıktır, bu nedenle tek yol aşıyı uygulamaktır” dedi. Ebad, 5 yaşın altındaki çocuklara uygulanacak olan aşı programının 4 gün süreceğini ve 8 Kasım Pazartesi günü başlayacağını da duyurdu.
DSÖ’nün çocuk felci programı acil durum operasyonları koordinatörü Naikwali Shah Momim, 3 milyondan fazla çocuğa ulaşmayı amaçlayan kampanyanın, Taliban desteği ile ülke çapındaki tüm çocuklara ulaşılabileceklerini söyledi.
Kanalizasyon yoluyla bulaşan Çocuk felci, yıllardır süren aşılama çalışmalarıyla küresel olarak neredeyse tamamen ortadan kaldırıldı. Ancak güvensizlik, erişilemeyen bölgeler ve dış müdahale şüphesi Afganistan’da ve Pakistan’ın bazı bölgelerinde toplu aşılamayı engellemişti.
‘TALİBAN’IN KARARINDAN MEMNUNUZ’
Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler çocuklara yardım fonu yaptıkları ortak açıklamada, Taliban liderliğinin ülke genelinde çocuk felci aşılarının yeniden başlatılmasını destekleyen kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
ÇOCUK AŞISI YAPANLARA SALDIRI DÜZENLEMİŞTİ
Geçtiğimiz Haziran ayında Afganistan’ın doğusundaki Nangarhar vilayetinde çocuk felci aşısı yapan ekibe yönelik saldırılar düzenlenmiş ve 4 kişi hayatını kaybederken 4 kişi de yaralanmıştı.
Serbest Görüş:
dTaliban, işçilere maaş yerine buğday verecek
dTaliban beyin göçünden endişe ediyor: Eğitimli profesyonellere ihtiyacımız var
Nisan ayında ise Afganistan’ın Celalabad eyaletinde çocuk felci yapmak için bulunan 3 kadın görevli öldürülmüştü.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***