Haziran 2012’de sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nden dışarı adım atamazken Nisan 2019’da polis operasyonuyla zorla çıkarılıp maksimum güvenlik hapishanesi Belmarsh’da tutulan Julian Assange’la evlenebilmeleri için partneri ve çocuklarının annesi Stella Moris’in başlattığı yasal süreç, son dakikada olumlu yanıt aldı.
‘TEMEL HAKKA YASADIŞI MÜDAHALE’
Halihazırda ABD’nin casusluk suçlamasıyla iade talep ettiği davada yargılanan Assange’la 2011’de savunma ekibine katıldığında tanışan avukat Stella Moris, Twitter hesabında şu paylaşımı yaptı:
“İyi haber: Britanya hükümeti mühletin dolmasına 24 saat kala geri adım attı. Artık Julian’la Belmarsh hapishanesinde evlenme iznimiz var. Rahatladım ama evlilikle ilgili temel hakkımıza yasadışı müdahaleyi durdurmak için yasal eyleme ihtiyaç olmasından ötürü hala kızgınım.”
Assange’dan 4 ve 2 yaşında iki erkek çocuğu olan Moris, ‘Britanya hükümetinin ürkütücü unsurlarının evlilik planlarına gayri meşru şekilde müdahale etmek için haksız, mantıksız ve tekinsiz davranışlarda bulunduğunu’ ifade ederek Adalet Bakanı Raab ve Belmarsh Müdürü Jenny Louis’e cuma günü dava açmıştı.
‘WASHINGTON’A VETO YETKİSİ VERMEK DEMEK’
5 yıldır nişanlı Assange ile Moris, mayıs ayından beri maksimum güvenlikli cezaevinin yetkililerinden nikah töreni düzenlemek için izin istiyordu. Sonunda gelen yanıtta, konunun Kraliyet Savcılık Servisi’ne (CPS) havale edildiği söylendi.
Sputnik Türkçe’de yer alan habere göre Moris ‘Avustralya yurttaşı yayıncıya karşı iade davalarında ABD hükümetini temsil eden CPS’ye evlilikle ilgili kararın havale edilmesinin Washington’a veto yetkisi vermek anlamına geldiğini’ belirterek “Bu tam bir rezalet.” dedi.
‘Evlilik talebine yapılan müdahalenin hiçbir meşru nedeninin olmadığını, sadece Assange’ı psikolojik olarak yıkmayı amaçladığını’ söyleyen avukat, “Bu gerçekten temel, elzem, insani bir şey ve istihbarat servisleri, politikacılarımız veya başka birini ilgilendiren bir mesele değil” vurgusunu yaptı.
‘OLAĞAN ŞEKİLDE ALINDI’ AÇIKLAMASI
Cezaevi Hizmetleri Sözcüsü ise “Assange’ın başvurusu, cezaevi müdürü tarafından diğer tüm mahkumlara yapıldığı gibi olağan şekilde alındı, değerlendirildi ve işleme alındı” açıklamasını getirdi.
WikiLeaks, 2006 yılında kurulmasına rağmen, uluslararası alanda patlamasını, 2010 yılında ABD’nin Afganistan ve Irak’taki savaş suçlarına dair resmi belgeleri yayımlayarak yaşadı. Yine 2010’da Britanya yargısı, Assange’ın iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç’e iadesine karar verdi. Haziran 2012’de İsveç’e iadesi halinde ABD’ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığınan Assange hakkındaki tecavüz davaları 2017’de İsveç yargısı tarafından düşürüldü. Ekvador’da iktidarın değişmesiyle sığınma hakkı geri alınan Assange, ABD’ye iade edilirse 175 yıl hapis cezası alabilir.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***