Almanya seçiminden sonra Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) koalisyon sözleşmesi üzerinde anlaşması, yeni hükümetin dış politikası ve Türkiye ile ilişkisi merak konusu oldu.
Yeşiller Partisi’ne yakın Heinrich Böll Vakfı’nın Türkiye Temsilcisi Kristian Brakel, yeni hükümetin Merkel döneminden farklı olarak, Türkiye ile ilişkilerinde çok büyük değişimlere gideceğini dünüşünmediği değerlendirmesinde bulundu.
DW Türkçe’den Değer Akal’ın haberine göre; Almanya-Türkiye ilişkilerini en yakından takip eden uzmanlardan olan Kristian Brakel, “Gelecek dönemde Türkiye ile ilişkiler hakkında ne gibi ipuçları veriyor?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Türkiye bölümü, büyük ölçüde Sosyal Demokratların ağırlığını koyduğu bir çerçeveyi, “Evet durum sıkıntılı ve çok zor ama Türkiye ile partnerliğimizi sürdürmek istiyoruz” yaklaşımını yansıtıyor…”
Sözleşmede, “Türkiye, iç politikada endişe verici gelişmeler ve dış politikadaki gerilimlere rağmen AB’nin önemli bir komşusu ve NATO partneridir” ifadesini, Brakel, “Bu formülasyon, koalisyon ortaklarının Türkiye’yi AB’nin bir parçası olarak görmediklerini açıkça gözler önüne seriyor” şeklinde değerlendirdi.
FDP, seçim programında Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin sona erdirilmesi, Türkiye ile AB arasında yeni bir ilişki inşa edilmesi gerektiğini savunduğu belirtilmesi üzerine Brakel, “Doğru, liberaller üyelik müzakerelerinin tamamen durdurulmasını istemişti. Ancak görünen o ki üç partinin anlaşabildiği yegane konu yeni bir müzakere faslının kapatılmaması ve yeni bir başlığın açılmaması olmuş. Ama hepimiz bunun retorikten ibaret olduğunu biliyoruz. Çünkü Kıbrıs’ın vetosu nedeniyle zaten yıllardır fasıl açılmıyor ve açılmayacak da. Ancak fasıllar kapatılabilir. Ayrıca formülasyon biraz da sıkıntılı olmuş. Fasıl kapatılmayacak demek ne kadar uygun çok da emin değilim, çünkü bu Türkiye’ye bağlı, Türkiye koşulları, kriterleri yerine getirmesi halinde açılmış fasıllar kapatılabilir. Komisyonun “ay hayır Almanya kapatılmasını istemiyor” diyerek buna direnmesine ihtimal vermiyorum. Ama aslında koalisyon sözleşmesinde özetle statüko değişmiyor… Önemli olan tek ifade Türkiye ile ilgili bölümün son cümlesi. Bildiğim kadarıyla Yeşillerin de beklentisi doğrultusunda eklenen, “Sivil toplum ile ilişkilerin, paylaşımın ve gençlik değişim programlarının güçlendirileceği” yönündeki ifade önemli” ifadelerini kullandı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***